Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Hon är Årets mediaamazon 2020

Publicerad: 5 november 2020, 09:00

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson prisas i dag.

Foto: Karl Nordlund/SVT

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson prisas med utmärkelsen Årets mediaamazon 2020 ”för mod och kreativitet att skapa nya programformer och en inkluderande sportbevakning”.


Ämnen i artikeln:

Åsa Edlund JönssonSVT

Åsa Edlund Jönsson inledde sin journalistiska karriär på Örnsköldsviks Allehanda. Efter det har hon framför allt arbetat med tv-mediet. Till SVT kom hon 1999. Sedan våren 2016 är hon chef för sporten på public service-bolaget. Hon sitter också som ordinarie ledamot i juryn för Stora Journalistpriset.

– Hon har tillsammans med sin redaktion tagit damidrotten ut i rampljuset och gjort kvinnliga idrottare synliga för publiken. Hon får utmärkelsen för mod och kreativitet att skapa nya programformer och en inkluderande sportbevakning i världsklass. För detta har hon även fått internationellt erkännande, säger Cecilia Zadig, initiativtagare till Årets mediaamazon.

Priset Årets mediaamazon instiftades 2010 och har sedan dess delats ut årligen. Syftet är att uppmärksamma kvinnliga medieledare som ”utmärkt sig för gott och nytänkande journalistiskt ledarskap och som ledare kunnat visa på påtagliga resultat; journalistiskt, marknadsmässigt, ekonomiskt eller organisatoriskt”.

Årets pristagare har utsetts av en jury som består av Cecilia Zadig, (ordförande), Christina Jutterström, Kerstin Brunnberg, Maria Ripenberg, Thomas Mattsson och Anna Lindberg.

2020 års pristudelning arrangeras den 7 december på Kulturhuset i Stockholm vid ett samarrangemang med Publicistklubben. 

Tidigare pristagare

2019 Jeanette Gustafsdotter

2018 Åsa Beckman

2017 Anna Lindberg

2016 Sofia Olsson Olsén,

2015 Margret Atladottir & Lisa Bjurwald

2014 Lisa Irenius

2013 Lena Glaser

2012 Johanna Kronlid

2011 Lena K Samuelsson

2010 Hanna Stjärne

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Åsa Edlund JönssonSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev