torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Hollywoodstrejken – så påverkas streamingjättarna

Publicerad: 5 maj 2023, 10:40

Writer's guild of America demonstrerar för högre löner och bättre trygghet.

Foto: Chris Pizzello

Under tisdagen drog fackföreningen WGA:s strejk igång för bättre lön och trygghet för manusförfattare. Det kommer innebära att flera serier och filmprojekt från flera stora nätverk och streamingtjänster stoppas.


Vilma Pettersson

vilma.pettersson@dagensmedia.se


De första att påverkas av strejken är nätverksprogrammen och talkshows som sänds varje dag eller på veckobasis. Program som sketchshowen "Saturday Night Live" (NBC) och långköraren "Jimmy Kimmel Live" (ABC) är bara två exempel som har stoppat produktionen.

Förutom de klassiska amerikanska nätverksprogrammen börjar flera produktioner för streaming också att påverkas. Program som "Abbott Elementry" (Disney +), "Cobra Kai" (Netflix), "Yellowjackets" (Showtime) och "House of the dragon" (HBO Max) har alla pausat produktionen av kommande säsonger på grund av strejken rapporterar Variety.

Strejken innebär att det på flera produktioner runt om i USA fattas manusförfattare. För program eller filmer som är beroende av att det finns särskilda personer som jobbar med manus betyder det att man behöver "go dark" och kan alltså inte spela in något nytt och stoppar all produktion.

En facklig förhandling som inte har gett resultaten som parterna hoppades på, har nu lett till att manusförfattare över hela USA gått ut i strejk. De två stridande sidorna är fackföreningen för manusförfattare WGA (Writers guild of America) och branschorganisationen AMPTP (Alliance of motion picture and television producers) som representerar stora filmstudior och mediebolag, som Netflix, Amazon, Apple, Disney och Sony.

Efter sex veckor av förhandlingar mellan WGA och AMPTP för ett nytt kontrakt har inte parterna kommit överens. Natten till tisdagen, bara några timmar efter att det gamla kontraktet slutade gälla, utropade WGA strejk.

Några av punkterna som WGA och AMPTP inte kan enas över är kravet från WGA:s sida om högre lön för manusförfattare, och att de ska få en större del av vinsterna från den växande streamingmarknaden. Även AI:s påverkan på manusskrivandet har varit uppe på tapeten i diskussionerna mellan förhandlingsparterna.

I ett uttalande som AMPTP gjorde efter att WGA gick ut i strejk, menade AMPTP att deras erbjudande i förhandlingarna innehöll flera generösa kompensationsökningar. I uttalandet sa branschorganisationen att de fortfarande är öppna att fortsätta förhandla om ett nytt avtal.

Det var för 15 år sedan som den senaste skrivarskrejken pågick. 2007 varade strejken i 100 dagar, och enligt New York Times förlorade Los Angeles ekonomi uppskattningsvis 2,1 miljarder dollar som ett resultat av strejken.

Vad strejkar WGA om?

Lönekompensation: Eftersom säsonger blir kortare, redaktionerna mindre och produktionerna finns tillgängliga på en plattform under en längre till, har en stor ekonomisk osäkerhet vuxit inom manusförfattaryrket. WGA kritiserar filmbolagen för att ha skapat en slags gig-ekonomi och gjort manusyrket till ett frilansyrke. Därför är WGA ute efter ekonomisk kompensation för de förändringar som skett på grund av streamingmarknadens tillväxt.

"Mini writers rooms": Istället för att anställa en hel manusredaktion för att skriva ett pilotavsnitt har studios börjat att anställa bara några få manusförfattare som får skriva flera avsnitt och på så sätt hålls kostnaderna ner. Manusförfattarna i dessa så kallade "mini writer rooms" får oftast mindre kompensation, enligt WGA. Det har också gjort det svårare för nykomlingar att ta sig in i branschen och gjort att många nya i industrin tappar erfarenheter, som att vara på plats under produktionens gång.

AI-skydd: Med tanke att utvecklingen inom AI inte verkar sakta ner, börjar manusförfattare bli oroliga över att filmbolagen ska börja ersätta manusredaktioner med AI.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev