Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Henrik Evertsson och Stora Journalistpriset-juryn får antipriset ”Årets förvillare”

Publicerad: 13 januari 2022, 13:24

Hösten 2020 tog Henrik Evertsson emot Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande” för dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt”. Nu prisas han med antipriset ”Årets förvillare”.

Foto: Stora Journalistpriset

Den prisade dokumentärmakaren Henrik Evertsson, och juryn som gav honom Stora Journalistpriset 2020 för dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt”, har utsetts till Årets förvillare 2021 av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Ämnen i artikeln:

Discovery

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Dokumentärmakaren Henrik Evertsson, som står bakom den femdelade Discovery-dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt”, prisades i november 2020 med Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande” för sitt arbete med den uppmärksammade serien som är Discovery Plus mest strömmade originaldokumentärserie någonsin.

Men ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” är inte okontroversiell, och priset vållade stor debatt i mediekretsar när det tillkännagavs. Det eftersom kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram ”spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer”.

Nu får de sedan tidigare kända kritikerna medhåll av föreningen Vetenskap och Folkbildning som i dagarna tilldelade Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset 2020 årets antipris ”Årets förvillare”. Det med motiveringen att kandidaterna ”till en bred allmänhet lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen”.

I Expressen har Henrik Evertsson kommenterat priset och försvarat dokumentären.

– Det är väldigt hårda påståenden och svulstiga ord. Det ena går längre än det andra. Det hade varit lättare att bemöta om de hade gett några exempel.

– Det viktigaste är att göra en god journalistisk granskning som står sig och jag anser att den gör det. 

Stora Journalistpriset har i Dagens Nyheter, genom ordförande Jonas Bonnier, avböjt att kommentera med hänvisning till att det under den tidigare debatt som förts om dokumentären inte ” framkom någonting i sak som inte den dåvarande juryn hade beaktat”.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har funnits sedan 1982. Syftet är att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Sedan 1987 delar föreningen ut utmärkelserna ”Årets folkbildare” och ”Årets förvillare”.

Dagens Media söker Discovery för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev