Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Helin om Agenda-uppehållet: ”Offentliga Sverige har semester”

Publicerad: 23 augusti 2019, 12:56

Peter Wolodarski, Eva Landahl och Jan Helin.

Foto: Eva Edsjö/SVT/Janne Næss

Under sommaren pausar public service-bolagen flera tongivande program – något som väcker kritik från bland annat DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Nu svarar SVT på kritiken.


Ämnen i artikeln:

SVTPeter WolodarskiJan HelinAgenda

I början av juni tog flera tongivande public service-program paus, för att återkomma först nu i slutet av augusti. 

Uppehållet väcker reaktioner hos både lyssnare, tittare – och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. 

”Det här har jag aldrig riktigt förstått, lååååång public service-paus för flera av deras tunga program. Politiken och världen tar inte paus”, twittrade han nyligen från sitt privata konto. 

Kritiken riktade sig mot det fördjupande samhällsprogramet Agenda på SVT, och SR:s program Ekots lördagsintervju och Söndagsintervjun i P1. 

Respektive program har över två månaders uppehåll under sommarmånaderna. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

När Dagens Media kontaktar Eva Landahl, ansvarig utgivare för bland annat Agenda, stämmer hon in i Peter Wolodarskis kritik. 

– Det är viktigt att man kan fördjupa politiska frågor och samhällsfrågor året runt. Vi hade gärna sänt mer. Det är en kostnadsfråga. 

Agenda drar igång igen nu till helgen. Då har programet haft ett uppehåll sedan den 9 juni. Totalt pausas programmet i 12 veckor under sommaren. 

– Vi sänder 38 veckor idag om året. Vi har fått fler sändningsveckor jämfört med tidigare, jag tror att vi har utökat med två veckor jämfört med tre år sedan. Det är ett beslut som tagits just kring denna diskussion – att vi stänger för tidigt för säsongen. 

Jan Helin är programdirektör på SVT. Han menar att det finns flera orsaker till att programmet pausas så länge. 

– Det offentliga Sverige har semester och därför gör vi till exempel inte Agenda som bevakar den svenska inrikespolitiken. Dessutom är tittarbeteendena helt andra sommartid. Också vår samhällsintresserade publik ägnar sig på sommaren i högre utsträckning åt avkoppling eller spänning i form av att titta på serier och film, svarar han skriftligt på mail, efter att Dagens Media sökt honom i tre dagar. 

Kring den demokratiska aspekten av Peter Wolodarskis påstående – att världen inte tar paus – påpekar Jan Helin att SVT fortsätter att sända nyheter året om. 

– Det är korrekt att världen inte står still och vårt ansvar att hålla publiken informerad tar inte semester, därför sänds alltid våra stora dagliga nyhets- och samhällsprogram. Rapport och Aktuellt tillhör våra största program i både publik och sändningsvolym och sänds 52 veckor om året. 

Jan Helin säger däremot att konsumtionsmönstrena hos publiken sommartid förändras vilket huvudsak än så länge drivs av olika streamingtjänster. 

–  Vi följer den utvecklingen noga och tycker oss kunna se en förändring också i publikens efterfrågan på journalistik i rörlig bild i vår nyhetstjänst SVT Nyheter som växt mycket kraftigt också sommartid. Kanske får vi skäl att mot bakgrund av detta ompröva vår prioritering av samhällsprogram också framåt, men ännu stöds en sådan omprioritering inte fullt ut av tittardatan.

Julia V. Caesar

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev