Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Helin: "Kritikerna har rätt"

Publicerad: 28 September 2016, 10:22
Uppdaterad: 28 September 2016, 10:47

SVT tog fel beslut. Programdirektören ger kritikerna rätt om Nya Tiders omdiskuterade medverkan i Aktuellt.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinSVT

Efter debatten kring Nya Tider och Bokmässan bjöd SVT in den extremist-anklagade publikationens utgivare Vávra Suk till Aktuellt.

Kritiken lät inte vänta på sig. Studioreportern utmålades som dåligt förberedd, och många ansåg att Vávra Suk fick basunera ut sina åsikter oemotsagd på bästa sändningstid. Senare anordnade även Aktuellt en debatt om debatten, som Dagens Media berättat om.

Nu ger SVT:s programdirektör Jan Helin kritikerna rätt, i ett debattinlägg på Dagens Nyheter.

Jan Helin inleder med att kritisera hur de flesta medier behandlade uppgiften om att Nya Tider portades från Bokmässan. Högst upp på agendan menar han, borde ha varit att undersöka vad som är sant och inte om Nya Tider.

” Första frågan var istället – vem tycker detta är bra och vem tycker detta är dåligt? Kan vi få två röster till vår sändning ikväll?” skriver Jan Helin och fortsätter:

”Det är ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare, gömmer sig bakom en tunn fernissa av opartiskhet och via en skur av obelagda påståenden i debatten mot sin goda vilja förs in i osaklighetens svarta hål.”

Tanken bakom det kritiserade Aktuellt-inslaget var, skriver Jan Helin, att låta två sidor komma till tals i en kontroversiell fråga. Han skriver emellertid att det med facit i hand var fel beslut:

Den bärande kritiken handlar i sin kärna om hur två grundbultar i public service journalistiska uppdrag kan hamna i konflikt med varandra. Opartiskheten och demokratiparagrafen om alla människors lika värde.

SVT:s journalistik ska enligt sändningstillståndet vara saklig och opartisk. Den ska också enligt radio- och tv-lagens demokratiparagraf utgå från ”det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.”

Aktuellt har, berättar Jan Helin, fört diskussioner efter inslaget kring hur både det politiska och mediala landskapet drastiskt förändrats:

”Att förstå och förmå granska detta nya landskap kräver utveckling av journalistiken. Den diskussion som nu startat på SVT är en utmärkt startpunkt för en sådan utveckling.”

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan HelinSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.