Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Här attackeras ”60 Minutes” i Rinkeby

Publicerad: 21 mars 2016, 09:24
Uppdaterad: 21 mars 2016, 12:39

UPPDATERAD. Nu släpper ”60 Minutes” en film som visar hur deras team attackeras i Stockholmsförorten Rinkeby.

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Dagens Media har tidigare berättat om hur världens medier rapporterade om att ett team från australiensiska nyhetsprogrammet ”60 Minutes” attackerades med våld av en grupp maskerade män i Rinkeby.

Detta efter att den svenska, främlingsfientliga sajten Avpixlat hade berättat om händelserna.

Polisen uppgav dock att de inte känner till något om att ”60 Minutes”-teamet ska ha blivit slagna. Däremot ska en person med bil ha kört över foten på en person i tv-teamet.

– Men det är svårt att bevisa att det skulle vara uppsåtligt. Ungdomarna var inte kvar. Och det är ju vi som ska bevisa det, sade Lars Byström, pressinformatör vid Stockholmspolisen, till SvD.

Nu har ”60 Minutes” släppt en kort teaser (se filmen längre ner – UPPDATERAT: Nu kan du även se hela programmet nedan) som visar hur teamet attackeras i Rinkeby. I filmen ser man bland annat hur en kameraman får ett slag mot ansiktet, samt hur en annan person kastar ett föremål mot teamet.

Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson, som var i sällskap med ”60 Minutes” i Rinkeby, är kritisk till hur svenska etablerade medier hanterade händelserna i Rinkeby.

– De valde att inte kontakta mig utan gick via utländska medier som citerade min text på Avpixlat, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– I sina texter tog de fram att jag var opålitlig på grund av Avpixlat och de gick så långt att de varnade utländska medier för mig. Enklast hade varit att ringa mig och intervjua och sen låtit mig stå som källa men det vågade de uppenbarligen inte. Sammantaget var de förblindade av att Avpixlat hade guidat dem dit så den storyn tog över den verkliga händelsen – att utländska journalister på fredligt besök attackerades.

Var det något särskilt som hände som fick männen att gå till attack?

– Poliserna, sex stycken, hade bevakat oss från Rinkebyplan i cirka 30 minuter, men de gav sig iväg. När det uppdagades anföll 5-6 unga män teamet som gick runt på Rinkeby Torg, cirka 50 meter därifrån, säger Jan Sjunnesson som gör bedömningen att ”någon hade skvallrat till dem att polisen hade åkt iväg”.

Varför polisanmäldes inte våldet?

– Den första incidenten när en kameramans fot kördes på anmäldes, men inte knytnävsslagen. Jag frågade om jag skulle ringa polisen igen när vi sprang från torget men de ville inte. De var rätt uppskakade men glada för bra bilder. 

En av de nyhetssajter som nu rapporterar om filmen är brittiska Daily Mail, som har fått kritik i Sverige – bland annat av Aftonbladets Oisín Cantwell – för sin rapportering om flyktingsituationen i Sverige.

Den australiensiska kanalen Channel Nine sände "60 Minutes"-inslaget på söndagen. I programmet skildrar "60 Minutes" den stora flyktingströmmen till Europa, och Liz Hayes berättar om attacken i Rinkeby.

Här är teasern:

 

Och här är hela programmet:

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev