Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Här är nya SVT-studion

Publicerad: 5 december 2019, 07:02

Bild 1/2  Katarina Sandström och Lisbeth Åkerman.

För första gången på tio år får SVT Nyheter nytt utseende. Samtidigt byggs en helt ny studio efter kritik från tittarna.


Ämnen i artikeln:

SVTRapport

I dag invigs SVT:s nybyggda Rapport-studio med ny grafik, scenografi och musik för samtliga av SVT:s riks- och lokala nyheter. 

Förutom i Stockholm har nya studior för lokala sändningar även byggts på tio olika platser i Sverige.

Från studion i Stockholm kommer sju olika nyhetsprogram att sändas. Först ut är Rapport sedan kommer även Aktuellt, Sportnytt, Kulturnyheterna, Uutiset, Sportspegeln och Nyheter på Lätt svenska att sändas från den nybyggda studion.

Det viktigaste med den nya studion har varit att den ska kunna husera flera olika produktioner utan att hela studion byggs om eller att en helt annan studio behöver bokas. Tanken är att detta ska spara både pengar och utrymme för SVT.

– Det har varit viktigt att göra den nya studion flexibel, säger Judit Ek, nyhetschef broadcast på riksnyheterna, till Dagens Media. 

De LED-paneler som används i studion går att flytta runt och placeras var man än vill ha dem. Varje LED-panel är nämligen stor som en tegelsten och går att böja och forma på ett helt annat sätt än en statisk skärm. 

– Det konceptet var väldigt attraktivt eftersom det görs om så mycket och allt förändras så snabbt. 

Arbetet med skapandet av studion började för omkring ett och ett halvt år sedan. Bakgrunden till omgörningen bygger på djupare publikundersökningar där det kommit fram kritik mot hur både ”Aktuellt” och ”Rapport” ser ut. Tio år har gått sedan den visuella identiteten av SVT Nyheter gjordes om senast. 

– De tyckte att den var tråkig och instängd, och beskrev den som ”en mörk grotta”. 

Den nya flexibla studion ska signalera raka motsatsen. 

– Jag hoppas att tittarna tycker att den är ljusare, att den inte känns lika instängd, att den känns öppnare och mer modern. 

Hur mycket omgörningen har kostat har Judit Ek inte siffror på. 

– Även om jag skulle veta det får jag inte berätta det eftersom det är affärshemligheter. 

Framöver, när alla har hunnit lära sig den nya tekniken som studion innefattar, ska SVT även arbeta mer med förklarande grafik i programmen. 

– Med den nya studion kommer vi att kunna göra betydligt bättre och mer förklarande och pedagogisk grafik. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTRapport

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev