lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Här är JK:s utlåtande om Vaccinkrigarna

Publicerad: 23 maj 2023, 10:10

JK valde redan i april att överklaga domen kring SVT:s “Vaccinkrigarna”. Nu utvecklar JK resonemanget.

Ämnen i artikeln:

Public service

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Den svenska staten dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna efter dokumentären ”Dokument inifrån: Vaccinkrigarna” i SVT. Enligt tingsrätten innebar journalisternas arbetsmetoder, där man uppgett falska identiteter och filmat med dold kamera, ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv.

JK valde i april att överklaga domen, men begärde anstånd med att utveckla grunderna till överklagandet. I de nya handlingar som skickats in till hovrätten står det nu klart att JK uttrycker sig i hårda ordalag: ”En person som har trätt ut på samhällsdebattens arena ska inte själv kunna bestämma huruvida en granskning ska ske eller vad en sådan granskning ska innehålla”, skriver JK.

Även JK – liksom tidigare Utgivarna – framför argument för att det medieetiska systemet är “väletablerat”.

Tingsrätten kom i sin dom fram till att det svenska skyddet är bristfälligt när det gäller personlig integritet, i förhållande till Europakonventionen. Det resonemanget underkänner JK: ”Det är många gånger endast genom undersökande journalistik som allvarliga missförhållanden och andra förhållanden av allmänt intresse kan uppdagas. Det kan enligt statens mening inte vara på det sättet att granskande journalistik kräver ett samtycke från den som skildras eller porträtteras för att inte utgöra ett ingrepp i rätten till privatliv”, skriver JK i sitt överklagande.

Utgivarnas vd Robert Olsson är positiv till att JK ställer sig bakom det svenska regelverket.

– JK går i sitt överklagande till försvar för de journalistiska arbetsmetoderna och för mediernas grundlagsskyddade rätt, även om tingsrättens dom specifikt riktade sig mot statens tillkortakommande, och det känns både bra och mycket relevant, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: MO om integritetsdomen: ”Det medieetiska systemet är robust”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev