Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Hanna Stjärne: ”Digitaliseringen har hoppat fram flera år i tiden”

Publicerad: 22 december 2020, 12:10

Hanna Stjärne är vd för SVT.

Foto: Janne Danielsson/SVT 

Dagens Media ber branschprofiler summera 2020 och sia om nästa år. Hanna Stjärne vd för SVT konstaterar att publiken vänt sig till etablerade medier under pandemikrisen – och tror på en renässans för journalistik och vetenskap under 2021.


Ämnen i artikeln:

SVTHanna Stjärne

Årets lärdom?

– När krisen slår till vänder sig publiken till etablerade medier, även de unga. Det är ett mycket gott betyg till svenska mediers bevakning av pandemin, att tilliten till journalistiken ökar. Och att i en kris behöver svenska folket inte bara nyheter utan också kultur, avkoppling och gemenskap.

Årets viktigaste publicering?

– Coronarapporteringen, inte minst alla reportrar som arbetar dygnet runt i direktrapporteringarna online. De är djupt kunniga, snabba och empatiska i sin dialog med publiken. De har hjälpt svenska folket att alltid kunna få svar på sina frågor och sortera i ett ständigt flöde av information, ofta med hjälp av datajournalistik. De är några av pandemins största hjältar.

Vad var årets tuffaste utmaning?

– För SVT, alla inställda, uppskjutna eller förändrade tv-produktioner och att hålla smittan borta från SVT:s 40 redaktioner runtom i landet för att säkra samhällsuppdraget.

Med ett minst sagt tufft 2020, vad tror du kommer definiera år 2021?

– Vaccinet. Och digitaliseringen som har hoppat 2-3 år fram på grund av Corona. De nya digitala arbetssätten är här för att stanna, liksom rekordökningen för tv-streaming. Internationaliseringen av mediemarknaden har fått ännu mer fart och de globala plattformsbolagen tar ännu mer av reklamintäkterna. 

– Jag hoppas att svenska privata medieföretag får stöd att utveckla en hållbar affär och att public service samtidigt värnas – sida vid sida. Samtidigt tror jag på en renässans för journalistik och vetenskap under 2021.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTHanna Stjärne

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev