Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Hanna Stjärne: "Det är en fråga jag passar på"

Publicerad: 16 September 2014, 11:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

SVT:s nya vd Hanna Stjärne tycker att SVT:s kritiserade valbevakning var bred och innovativ.


Ämnen i artikeln:

SVT

När Hanna Stjärne, 45 år, snart återvänder till Oxenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm gör hon det som vd för SVT. När hon lämnade för tre år sedan hade hon gjort karrirär på systerbolaget Sveriges Radio. Hon hade då bland annat hunnit med att vara chef för P1, programdirektör med ansvar för hela Sveriges Radios utbud, utrikeskorrespondent och inrikeschef på Ekot.

Hon ansågs vara huvudkonkurrent till Cecilia Benkö för vice vd-posten på SR. Benkö blev vice vd, och sen vd, och Hanna Stjärne gick 2011 till UNT.Där har hon skördat stora framgångar – bland annat genom utmärkelserna Sveriges bästa dagstidning och Stora Journalistpriset för tidningens digitala kulturjournalistik.

Hennes egna analys av den framtida arbetsplatsen, SVT, är att det är "väldigt välskött". Innehållsmässigt vill hon arbeta för det hon kallar "starka berättelser", säger hon till Dagens Media.

– Jag vill fortsätta att satsa på starka och bärande berättelser, och att SVT ska kunna vara alert i samhällsdiskussionen. Det ska finnas en bredd i utbudet, från drama till underhållning. Och jag vill även att SVT ska kunna möta människor där människor vill möta oss. Alltså finnas på de platser där folk är, så att så många som möjligt kan ta del av materialet. För SVT är faktiskt allas.

Den kritiserade valdebatten var innovativ, tycker Stjärne.

– Tittar man på SVT:s valdebatt i stort så tycker jag att den varit bred och innovativ. Man har försökt hitta nya delar. Sen tror jag att man på SVT, precis som på många andra redaktioner, nu har en diskussion om vad man kan göra bättre till andra år. Där finns det säkert en rad olika frågor man tar upp, säger hon.

SVT köper sedan några år tillbaka in journalisttjänster från det Proffice-ägda bolaget Mediakompetens. Att medarbetare inom ett public serive-bolag har en annan uppdragsgivare än sina kolleger är ifrågasatt från flera håll. Sveriges Radio har till exempel valt att inte gå den vägen.

SVT har succesivt trappat ned på antalet Proffice-avlönade medarbetare, men flera sådana tjänster är än idag kvar i bolaget.

Hanna Stjärne säger att hon idag inte vill kommentera hur hon ser på den situationen. Hon vill inte heller kommentera hur hon generellt ställer sig till att mediebolag anlitar journalister via bemmaningsföretag.

– Det är en fråga jag passar på. Det måste jag sätta mig in i mer, säger hon.

Hon vill heller inte berätta när hon av styrelsen fick frågan att ta över som vd.

– Det är såklart en process kring sådana här jobb. Det var ett styrelsemöte igår kväll och en MBL-förhandling tidigt imorse.

Men när fick du frågan?

– Om du har frågor kring processen så är det egentligen Anna-Karin Celsing som är styrelseordförande som kan svara mer på hur det har gått till.

Hur lång tid hade du för att fundera på jobberbjudandet?

– Jag har haft tid att fundera.

 

LÄS ÄVEN:

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.