Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Han förlorade striden om "Lyxfällan"

Publicerad: 12 mars 2014, 12:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:45

Bump Productions har förlorat första ronden mot Friday TV. Nu tar det danska produktionsbolagets grundare Derek Banner tvisten vidare till hovrätten.


Ämnen i artikeln:

Friday TVMetronome

Dagens Media har tidigare berättat om det danska produktionsbolaget Bump Productions och dess grundare Derek Banners kamp mot Friday TV och Metronome.

Enligt Derek Banner var det han som kläckte idéerna till succéformaten "Lyxfällan" och "Minuten". Därför stämde han för drygt ett år sedan Friday TV på 145 miljoner kronor för den påstådda stölden.

Men Stockholms tingsrätt har nu valt att gå på Friday TV:s linje och ogilla käromålet. Anledningen är att Bump Productions enligt tingsrätten enbart gett Friday TV en " enkel grundidé" som " inte kan anses vara skyddsvärd i lagens mening".

Simon Romanus är vd på Friday TV och han är lättad över tingsrättens dom.

– Vi känner oss väldigt glada och nöjda i och med att vi vann på alla punkter. Vi har trott på det här och vetat vår oskuld hela tiden och det här är en bekräftelse och ett bevis på att vi hade rätt. Det är skönt, säger han till Dagens Media.

Men Derek Banner tänker inte ge upp och överklagar nu ärendet till hovrätten, kan Dagens Media berätta.

– Det är ett mysterium för mig att tingsrätten inte valde att ta upp flera av de graverande bevis som vi hade med i vår stämningsansökan. Det är väldigt förvånande, säger Derek Banner till Dagens Media.

Enligt honom har Bump Productions tagit fram över 60 "komprometterande bevisföremål" för att Friday TV "stulit" idéerna till Lyxfällan och Minuten.

– Men rätten använde bara ett mejl som bevis. Det är chockerande och det sa jag till domaren. Friday TV och Metronome erkänner ju att deras titlar ”Minute to win it” och ”Luxury trap” är förväxlingsbara med deras ”Minute winner” och ”Lyxfällan.

Hur kändes det när du fick domen uppläst?

– Jag blev väldigt besviken. Jag visste inte vad jag skulle tro, det är en total orättvisa. Det känns som att domaren tar Friday TV:s parti bara för att göra det enkelt för sig.

Eftersom att Bump Productions förlorade tvistemålet har bolaget också blivit dömda att betala Friday TV:s rättegångskostnader på drygt 1 miljon kronor.

– Det är helt orättvist. Domaren vet att det var väldigt dyrt för mig att bara driva det här målet.

Har du råd att betala?

– Nej jag har inte råd. Därför är det så orättvist av domaren att tvinga mig betala ett så stort belopp när det är Friday TV som har kränkt våra rättigheter.

Hur kommer det här att påverka ditt företag?

– På alla sätt. Jag kommer inte att kunna finansiera några nya produkter eller anställa några medarbetare. Företaget kommer inte växa utan istället att dö. Jag kommer bli tvingad att stänga ner det.

Derek Banner har dock stora förhoppningar på att han ska vinna mot Friday TV i hovrätten – om de väljer att ta upp målet.

– Hade jag inte trott på det här målet hade vi släppt det för länge sedan.

Simon Romanus vill inte kommentera överklagan i dagsläget.

– Det är upp till honom att göra det om han vill, säger han.

Kommer ni att kräva Bump Productions på rättegångskostnaderna?

– Det kan jag faktiskt inte uttala mig om i dagsläget. Det är något som våra jurister får ta hand om.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Friday TVMetronome

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.