Rörligt
Han är pappan till SVT:s virala könssång för barn
Publicerad: 13 januari 2015, 05:52
SVT:s barnsång om snoppen och snippan sprids som en löpeld. Upphovsmannen – den tidigare journalisten Johan Holmström – togs på sängen av den massiva uppmärksamheten.
1 miljon visningar på Youtube. Lika många på Facebook. Över 4 600 kommentarer. Barnkanalen-programmet ”Bacillakutens” video med ”snipp- och snoppsången” har delats, älskats och hatats sedan den publicerades på SVT Barnkanalens Facebooksida den 8 januari.
Barnkanalens personal har själva beskrivit det som att en ”snipp- och snoppstorm” dragit fram.
– Det är helt sjukt, men väldigt kul, säger Johan Holmström till Dagens Media.
Det är han som skrivit text och musik till låten, och sjunger även själv.
Snipp- och snopplåten var en av sammanlagt tolv låtar (en för varje program) som Johan Holmström skrev i somras för ”Bacillakutens” kommande säsong.
– Det som inte har stått någonstans är att detta inte är hela låten. I programmet kommer den gå i sin helhet. men SVT bad mig att göra en kortare version som de skulle testa viralt.
Johan Holmström hade inte en tanke på att just denna sång skulle orsaka sådan uppmärksamhet och väcka så starka känslor.
– Jag satsade på att rimma och ha skoj. Ibland hamnar man i nödrim, som det med elegant och tant. Jag ville göra en rolig, enkel och informativ låt.
Mängder av kommentarer på Barnkanalens egna Facebooksida, samt i andra sociala medier har skrivits om låten. Många tycker att den är kul och informativ. Andra tycker att låten är opassande för små barn. Vissa tycker att den är heteronormativ.
Sången börjar med att ”snoppen kommer i full galopp” medan snippan ”sitter där så elegant”.
Hade du några tankar om vilka signaler det skickar, man kan ju tolka det som att snoppar tillhör det mer aktiva könet?
– Nej, herregud. Inte ett skit. Man skulle kunna ta vilken låt som helst och dissekera texten och komma fram till skit om allt. Jag hade inga tankar om att snoppen skulle vara tuffare och snippan gulligare till exempel.
Vissa har framfört att låten exkluderar personer med oklar könsidentitet.
– Jag kanske får skriva en låt för transpersoner och alla andra också. Men man kan inte ta upp allt i en så kort låt. Det är inget som avhandlas i programmet heller, men det var inte min mening att diskriminera någon.
Johan Holmström är 42 år, tvåbarnsfar och har en allt annat än spikrak karriärväg bakom sig. Han pluggade musik i USA och turnerade i ett par år efter det. Han tröttnade – och beslutade sig att sadla om till molekylärbiolog. Efter att ha drabbats av salmonella och tvingats avbryta utbildningen tänkte Johan Holmström om igen.
Han pluggade till journalist, och jobbade senare för tidningar som Metro och Musikermagasinet.
– Det var aldrig riktigt min grej. Jag tyckte om att intervjua folk, men jag gillade inte att sätta mig ned och skriva. Musikermagasinet var kul, där kunde man breda ut sig, men Metro var så jävla snuttifierat.
Johan gick tillbaka till musiken. Han har spelat med och producerat musik för bland andra Dan Hylander, Christer Sandelin, Louise Hoffsten och Daniel Lemma.
Johan Holmström står även bakom den så kallade ”MFF-Hymnen”, som spelas vid inmarsch innan varje MFF-match på Stadion.
För några år sedan fick han uppdraget att skapa musik till ”Bacillakuten” och husbandet ”Busbandet” föddes.
Till vardags jobbar Johan Holmström för spelbolaget King, som står bakom Candy Chrush Saga.
– Jag jobbar heltid som kompositör och ljudeffektsnisse på King. Där har jag faktiskt gjort världens just nu mest spelade musik.
Hur menar du då?
– Musiken i Candy Crush Soda Saga. Det var någon som sade att det – ofrivilligt – är väldens mest spelade musik, eftersom det är så många som spelar det spelet.
Musiken spelades in i den legendariska Abbey Road-studion, och framfördes av London Symphony Orchestra.
Vad är störst, att spela in i Abbey Road eller att ha skapat viralsuccé med "snipp- och snoppfilmen"?
– Abbey Road. Det var ett hästjobb som jag är mycket nöjd med. Det slår snoppen och snippan med hästlängder.
LÄS ÄVEN: