Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Hamiltons känga till kulturskribenterna

Publicerad: 26 November 2014, 07:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:21

SVT:s avgående vd talar ut i stor avskedsintervju.


Ämnen i artikeln:

Eva Hamilton

I SVT:s interntidning ”Vi på TV” ger SVT:s avgående vd Eva Hamilton sin avskedsintervju.

Bland annat passar hon på att ge en råsop till några av landets tv-krönikörer.

– Många av krönikörerna verkar mena att SVT:s program ska se ut som de gjorde på 1990-talet för att vara bra. Sanningen är ju att det har skett stora värdeförändringar, som härbärgeras inte bara i K-special, utan även i Mot alla odds, Allt för Sverige, OS och i Mello. Att en idrottsman i OS går ut och berättar att han är homosexuell, eller att döva barn framför Euphoria i Melodifestivalen, visar att man kan använda också underhållande programformat för att paketera ett budskap, säger Eva Hamilton, till Vi på TV.

Samma dag som intervjun gjordes hade Eva Hamilton läst en krönika om det av vissa hårt kritiserade programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

– Jag läste att krönikören menar att vi erbjuder skit för lågutbildade kvinnor. Jag tycker det är fascinerande hur kulturskribenter konsekvent frånkänner just lågutbildade kvinnor eget sunt förnuft och gott omdöme. Ett ytterligare exempel är en del av reaktionerna när det visade sig att Malou von Sivers fick Stora Journalistpriset, säger Eva Hamilton till Vi på TV.

Eva Hamilton har varit vd på SVT sedan 2006. På fredag tar hon farväl till SVT-huset och dess medarbetare, genom att bjuda på glögg.

Hon har lett public service-bolaget genom en tid då mediebranschen förändrats i grunden på grund av digitaliseringen. Det har även varit en tid då finansieringen av public service har debatterats flitigt.

Eva Hamilton listar själv fyra skeenden som varit extra utmanande under hennes år som vd.

• Den stora omorganisationen 2008.

• Kampen om sändningstillståndet.

• Utvecklingen av SVT Play.

• Den nu pågående omgörningen av de regionala nyheterna.

– Den stora omorganisationen 2008, då vi organiserade om till tre divisioner och gjorde stora neddragningar, resulterade i att vi kunde spara pengar rakt ner i programbudgeten, säger Eva Hamilton till Vi på TV.

Eva Hamilton ger även besked om sin egen framtida karriär. Hon har tackat ja till ”ett antal” styrelseuppdrag inom detaljhandel, infrastruktur och media. Eva Hamilton tänker även göra som den tidigare TV4-bossen Jan Scherman – bli krönikör.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Eva Hamilton

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.