Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Håller man på med en sak för länge blir man som osynlig"

Publicerad: 20 December 2016, 13:17
Uppdaterad: 21 December 2016, 08:21

"Jag vill inte bara hoppa på nästa projekt bara för att göra det som en motsatts till det jag precis har gjort, säger Kristofer Lundström om planerna framöver. Foto: Skärmdump från SVTs Kobra avsnitt 4

Kobra-programledaren Kristofer Lundström berättar om beslutet att lämna Kobra efter 15 år och planerna härnäst.


Ämnen i artikeln:

SVT

Idag sänds säsongens sista Kobra, programmet blir även Kristofer Lundströms sista.

Hur känns det att lämna Kobra efter 15 år som programledare?

– Det är liksom en sak att känna ”nu är det dags” och ta beslutet, prata med cheferna. Det är en annan sak och tömma skrivbordet efter 15 år på prylar, det blir mer påtagligt då. Då blir det lite sorgligt, säger Kristofer Lundström till Dagens Media.

Hur länge har du gått och tänkt på att du ska säga upp dig?

– Det är så otroligt lätt att vara bekväm och fortsätta leva med privilegiet som jobbet innebär. Jag har känt att jag måste göra något annat. Till slut när man håller på med en sak för länge blir man som osynlig, inte bara för publiken och cheferna utan nästan för sig själv också. Jag vet precis hur jag ska göra jobbet, och det är livsfarligt.

Förutom att fortsätta programleda Kulturnyheterna. Vad har du för planer framöver, vad är drömprojektet?

– Jag vet inte riktigt, klart att jag kan sitta här och ha förhoppningar. Det skulle vara kul att göra något åt daily show-hållet, det skulle också vara kul att göra något åt Jamie Oliver-hållet, men det är ju många som vill göra det. Jag har många idéer men jag vill nog gärna suga på dem. Det är som man brukar säga när man lämnar någon och blir tillsammans med någon direkt, på rebound. Jag vill inte bara hoppa på nästa projekt bara för att göra det som en motsats till det jag precis har gjort.

Finns det något program som är särskilt minnesvärt, som du håller särskilt varmt om hjärtat?

– Vi gjorde till exempel ett program om marijuana inför att Kalifornien skulle ha omröstning om legalisering, det blev ett bra program. Jag åtminstone hade känslan av att man höll med föregående hela tiden. Vi hittade bra människor på olika sidor av debatten. Ena stunden kände man "fan, det var ju helt rätt" och när nästa personer talade, "det där var rätt". Då är det väldigt bra, det är det man vill ha. Jag vill få människor att tänka andra och annorlunda tankar.

Vad säger du till de som säger att programmet inte kommer vara detsamma utan dig?

– Nej, men förhoppningsvis kommer det inte vara det. Det finns gott om exempel på personer som lämnat programmet men som ändå inte kunnat lämna programmet. Det är livsfarligt. Jag behöver hämta ny luft och göra något annat ett tag.

Har du idéer som du inte har kvar som aldrig hann bli något inslag i Kobra?

– Naturligtvis har jag det, men du tror väl inte att jag är så dum att jag säger dem till dig, säger han och skrattar.

– Det mesta har väl gjorts, ibland har skattkistan varit ganska tom. Men det är klart att det finns projekt som jag velat göra som inte riktigt rymts i den här kostymen. De idéerna kan jag tänka mig att köra igång med.

Kvällens avsnitt av Kobra handlar bland annat om Eyal Weizman och hans team som med hjälp av sina kunskaper som arkitekter jobbar likt detektiver för att avslöja stater som begår övergrepp.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.