fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Hägglund: "Moderaterna får mer credd än vad de förtjänar"

Publicerad: 9 mars 2012, 08:34

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är frustrerad över att Moderaterna får all uppmärksamhet. I en intervju med dagensmedia.se berättar han om partiets kommunikativa utmaningar.

Ämnen i artikeln:

MegModeraternaKristdemokraterna

DT

Dante Thomsen


Dagensmedia.se träffar Göran Hägglund på Mediedagarna i Göteborg, där han medverkat i seminariet "Politik i media" tillsammans med miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Göran Hägglund, som fram tills nyligen var indragen i en infekterad strid om partiledarposten i Kristdemokraterna, berättar att han ofta blir frustrerad över att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg får all uppmärksamhet i media.

– När vi fattar kloka beslut fungerar det så att det största partiet får mer credd än vad de kanske egentligen förtjänar.

Upplever du att det är svårt för er att nå ut i mediebruset?

– Det är alltid svårare för mindre partier och naturligtvis extra svårt för ett parti som ingår i en koalition som har regeringsmakten. Fattar vi ett beslut är det regeringen som står som avsändare och det är så klart svårt ur en kommunikativ synvinkel.

Blir du förbannad när det händer?

– Definitivt. Absolut, så är det. Men att stanna vid att bli förbannad hjälper inte så mycket. Jag brukar tänka så här att om jag är ute och springer och någon springer snabbare än mig lönar det sig inte så mycket att vara arg. Då får jag träna och utveckla tekniken istället.

KD står ständigt och väger vid fyraprocentspärren. Är det ett kommunikativt eller politiskt problem?

– Det är båda sakerna naturligtvis. Något annat vore oklokt att säga. Men jag tror att vi har ett betydande kommunikativt problem som vi behöver åtgärda samtidigt som vi också utvecklar vår politik.

– Det blir ju lätt att skämta om att vi inte når ut med vår politik men det handlar ju om att den som har spännande politiska idéer har lättare att nå ut än den som inte har det.

Hur ska ni bli bättre på kommunikation då?

– Genom att bli mer fokuserade. Nyligen beslutade vi oss för att vara väldigt fokuserade på barn och ungdomars uppväxtvillkor under de kommande åren. Där vill vi ha en hög igenkänningsfaktor som gör att människor förknippar KD med de frågorna. Ser en journalist ett problem i det området vill vi att det ska bli naturligt att ställa frågor till oss.

Myndighetsreklamen har ökat sedan regeringen tillträdde 2006, är det bra eller dåligt?

– Jag tycker att man ska vara mycket återhållsam med det. Både när det handlar om reklam för myndigheterna själva och när det handlar om att mana folk till det ena eller andra. Vi har andra medel för det här och de ska användas med försiktighet. Regeringen ska inte vara en propagandaapparat, det är inte politikens kärna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev