torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Guidning ska få Schibsted att glida på streamingvågen

Publicerad: 12 maj 2022, 10:49

I dag har TV.nu ett lokalt fokus, men bolaget utvärderar löpande möjligheterna till att växa. Det säger vd:n Helen Orselius.

Schibsted storsatsar på guidning till streaming via TV.nu med Helen Orselius vid rodret:
✓ Vikten av att vara en ”one-stop-shop” ✓ Framtidsstrategierna ✓ Breddat fokus

Ämnen i artikeln:

Tema: Streamingmarknaden 2022Digitala temaveckorSchibstedStreamingToppnyheter eftermiddagRedaktionens val

Schibsted gör en rejäl satsning på guidning till streaming via TV.nu med hjälp av nyrekryterade vd:n Helen Orselius, som närmast kommer från rollen tillförordnad head of strategy på Schibsted News Media. Det meddelade bolaget i slutet på mars. Därmed accelererar TV.nu transformationen mot streaming och satsar även på redaktionellt innehåll i videoformat. Just nu pågår flera nyrekryteringar och TV.nu stärker både inom tech och det redaktionella.   

– Hos oss hittar användarna en unik kombination av streaming och tv-guide med redaktionellt innehåll som inspirerar, men vi ska satsa ytterligare på att transformera produkten och spetsa strategin för att möta användarnas behov, säger Helen Orselius till Dagens Media.  

På hennes önskelista står att verkligen våga satsa och vara modiga i resan.

– Det är en spännande bransch. Man måste vara modig och innovera, slår hon fast. 

Vad är det då som ska hända? Jo, det ska bli enklare att hitta relevant innehåll i det enorma streamingutbudet. I dag lägger svenskarna mycket tid på att hitta något att titta på. 

I satsningen för att möta den ökade efterfrågan på streaming ligger även rörligt redaktionellt innehåll, vilket innebär att sajtens blogginnehåll och nyhetsbrevens topplistor och tips ska tas ut i videoformat för att erbjuda användarna underhållande och lättillgänglig guidning. För att möta användarnas behov och annonsörernas efterfrågan på rörligt annonsformat ska även trailers och ”bakom kulisserna”-material öka för att bygga en stor databas av rörligt innehåll.  

TV.nu, som är Sveriges största plattform för guidning av tv och streaming, är även en av Sveriges största digitala tjänster med 1,3 miljoner unika användare varje vecka.  

Deras streamingsidor har i år ökat med nära 25 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Och antalet nya prenumeranter till TV.nu:s veckonyhetsbrev med tips och nyheter har ökat över 40 procent senaste året. Antal prenumeranter är nu uppe i 320 000.   

I dag guidar TV.nu till alla streamingaktörer på den svenska marknaden.

– Affären är i dag till största del annonsfinansierad men vi ser även på nya intäktsströmmar, säger Helen Orselius.  

Ett exempel på detta är partnerintäkter.

– Vi är en oberoende streamingguide där alla aktörer tillåts. Vi erbjuder däremot möjligheten att blir partner med oss, då samarbetar vi närmare och möjliggör att driva trafik till aktören.

Hur tänker ni kring personaliseringen av utbudet?

– Personalisering blir allt viktigare framåt för att möta användarnas behov utifrån modus och vad de är intresserad av. Redan i dag kan du som inloggad användare personalisera startsidan genom att bara välja de kanaler och streamingtjänster man vill se utbud ifrån. Vi experimenterar även med machine learning för att i framtiden erbjuda mer personaliserat innehåll.  

Hennes bedömning är att behovet av guidning till streaming kommer att öka. Det i takt med att fler aktörer kommer in på marknaden, andra förvärvas och slås ihop och innehåll byter rättighetsinnehavare. Men behovet av en tv-tablå kommer att leva kvar så länge linjär-tv finns, tror hon.

– Vår USP är att vi erbjuder guidning till både traditionell tv och streaming, allt från tablå-tv, film, serier och sport erbjuds i samma tjänst så vi blir en ”one-stop-shop” för all rörlig underhållning. Många förknippar oss fortsatt med att vara en traditionell tv-tablå, men det vill vi ändra på. 

Hennes bedömning är att den traditionella tv:n blir kvar ett bra tag.

– Människor har ett behov av att samlas framför något live, men det behöver inte vara linjärt. Några bra exempel på det är sportprogram, livenyheter, debatter, och underhållningsprogram så som Mellodifestivalen och Masked Singer.     

Hon räds inte konkurrensen från Playpilot.    

– Vi guidar till streaming, tablå och sport på samma ställe så att du som användare inte ska behöva använda olika tjänster. Vi har även ett större redaktionellt fokus. Vi pushar vid premiärer, gör topplistor och nyhetsbrev som riktar sig mot både underhållning och sport.

Konkurrensen utgörs snarare av exempelvis Google och andra medier, vänners tips och sättet att stillbringa tid snarare än en annan guide. 

Till skillnad mot Playpilot har TV.nu ett lokalt fokus, men det kan bli förändringar även där. 

– Nu har vi ett lokalt fokus, men vi utvärderar löpande möjligheterna till att växa.

Målet är att öka inom yngre målgrupper, det vill säga åldersspannet 25–45 år, och att rikta marknadsföringen dit. För att nå dit ska de ha ännu större närvaro på sociala plattformar för att skapa engagemang så att användarna förstår värdet av en guide.

– Svenskarna lägger i snitt ett dygn per år på att bara leta efter nåt att titta på, men alla har ännu inte insett att de kan spara mycket tid på att få snabb guidning i vår tjänst. Därför ökar vi marknadsföringen för att nå ut med att vi kan lösa ett problem vi identifierat att många har med att hitta rätt innehåll, säger hon och fortsätter:

– Jag tror vi behöver hitta mixen av medieslag för att nå ut till olika målgrupper. Vi testar även nyare medieslag såsom influencer marketing, Tiktok och podcast.

Barbara Taltavull

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev