onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

GRN friar TV4:s Trisskrap

Publicerad: 30 mars 2020, 11:46

Trisskrapet i Nyhetsmorgon innebär ett gynnande, men detta motiveras av ”ett tillräckligt stort underhållningsintresse”. Det konstaterar Granskningsnämnden för radio och tv.

Trisskrapet i TV4 Nyhetsmorgon är inte att betrakta som reklam. Inte heller innehåller det någon produktplacering, slår Granskningsnämnden för radio och tv fast.

Ämnen i artikeln:

TrissTV4

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I början av året anmälde Branschföreningen för Onlinespel (BOS) TV4 till Granskningsnämnden för radio och tv. Anledningen var att BOS ville att nämnden skulle göra en bedömning av det redaktionella inslag i Nyhetsmorgon som innehåller ett trisskrap, vilket BOS menar behöver annonsmarkeras.

LÄS OCKSÅ: Striden om trisskrapet i TV4 intensifieras

Nu har inslaget prövats mot bestämmelserna om annonser, otillbörligt gynnande och produktplacering. Enligt Myndigheten för press, radio och tv:s sajt saknas beslut i ärendet, men av ett pressmeddelande från MPRT framgår att inslaget nu friats av granskningsnämnden:

”Mot bakgrund av uppgifter från TV4 konstaterade nämnden nu att inslaget varken var reklam eller en annons och att det inte innehöll någon produktplacering.”

Däremot konstaterar nämnden att det innebär ett gynnande, men detta motiveras av ”ett tillräckligt stort underhållningsintresse”.

Johanna Thulin Bratten, chef på Nyhetsmorgon:

– Det är ett rimligt beslut av Granskningsnämnden att fria Triss-skrapet som ligger helt i linje med deras tidigare beslut när det här har prövats. Det här är en älskad och självklar del av Nyhetsmorgon sedan många många år.

LÄS OCKSÅ: Bråket om Trisskrapet nu riksdagsfråga

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev