Grisbonden slår tillbaka: Aktivisterna spred smitta

2010-10-06 17:03  

Djurrättsalliansen anklagade honom för vanvård av grisar - och Lars Hultström tvingades avgå. Nu går han till motattack.

Dagens Eko toppade morgonsädningen för ett snart ett år sedan med anklagelserna om överträdelser av djurskyddslagen på Lars Hultströms gård den 24 november förra året.

Djurrättsalliansens larm om vanvård av grisar på hundratal svenska gårdar kom att dominera mediarapporteringen den dagen.

Nu slår grisbonden Lars Hultström tillbaka.

Han menar att organisationen som vid minst tre tillfällen tagit in sig på hans gård spridit smittan som har dödat många av hans grisar.

- Min veterinär sammanställer skadorna. Djurrättsalliansen har tagit sig in hos samtliga mina besättningar och spridit smittan. Det rör sig om många döda grisar och om stora belopp, säger Lars Hultström till Dagensmedia.se.

I dag anmälde Lars Hultström Djurrättsalliansen för olaga intrång, kan Dagensmedia.se avslöja.

- De har vid minst tre tillfällen olagligen tagit in sig på min gård för att filma. Det är fråga om upprepade olaga intrång, säger Lars Hulström till Dagensmedia.se.

En rad missförhållanden pekades ut på gården som tillhör den mäktige bonden, bland annat var det trångt och smutsigt i grisstallarna. Dessutom fanns bilder som ska ha filmats på gården, föreställande en död gris som var stel och uppsvullen. Bilderna visade även hur grisar åt på den döda kroppen.

Lars Hultström var då ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meats och styrelseledamot på HK Scan och Svenska djurhälsovården. Han tvingades avgå sedan samtliga medier återgivit Ekots och Djurrättsallainsen anklagelser.

Av hundratal svenska grisbönder valde Djurrättsalliansen att polisanmäla bara Lars Hultström, men trots att det har gått nästan ett år sedan anmälan gjorts har åklagaren ännu inte förhört honom.

Nu väljer alltså istället grisbonden att gå till motattack.

- Jag kommer att kräva ett stort skadeståndbelopp från Djurrättsalianssen, säger han.

Dagensmedia.se har sökt ansvariga på Djurrättsalliasen.

I en tidigare rubrik stod det "Grisbonden slår tillbaka: Aktivisterna dödade djuren". Den rubriken var missvisande, vilket Dagens Media beklagar. Rubriken är nu ändrad. //Fredrik Svedjetun, Dagens Media

Tonchi Percan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt