tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Granskningsnämnden: Keno och Lotto i TV4 är reklam

Publicerad: 30 januari 2023, 12:06
Uppdaterad: 30 januari 2023, 13:09

Foto: Jessica Gow/TT

TV4:s Keno- och Lottosändningar är reklam. Det menar Granskningsnämnden som kräver att TV4 ska betala en särskild avgift för att ha brutit mot reklambestämmelse.

Ämnen i artikeln:

TV4GranskningsnämndenNyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Granskningsnämnden har prövat programmen Keno och Lotto som sänds i TV4 och kommit fram till att detta är reklam, det skriver nämnden i ett pressmeddelande. 

Nämnden lyfter att Svenska Spel har stått för produktionskostnader samtidigt som TV4 har fått ytterligare ersättning av spelbolaget. 

Även om TV4 kallar ersättningen för sponsring gör nämnden bedömningen att det rör sig om reklam i radio- och tv-lagens mening. När det är frågan om marknadsföring ska det enligt radio- och tv-lagen förekomma en särskild annonssignatur. Signaturen ska tydligt skilja annonserna från det övriga innehållet före och efter varje annonsering. Eftersom det inte har funnits någon sådan annonssignatur har TV4, enligt nämnden, brutit mot bestämmelse om annonssignatur. 

Det som sker nu är att ärendet lämnas över till förvaltningsrätten då Granskningsnämnden beslutat att ansöka om att TV4 ska betala en avgift för överträdelsen. 

Det är inte första gången nämnde granskat spelinslag i TV4. Tidigare har nämnden vid två tillfällen prövat TV4:s trisslottsskrapning. Sändningar friades dock båda gångerna. 

TV4 ska nu analysera beslutet närmare, men presschefen Liv Sander skriver i en kort kommentar till Dagens Media att juridikavdelningen på TV4 ”gör en annan bedömning”. Hur tv-huset ska agera kan hon ännu inte svara på.

LÄS ÄVEN:
Bakläxa för KO om trisskrapet i TV4
Striden om trisskrapet i TV4 intensifieras
BOS anmäler Triss-skrapet i TV4 till KO 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev