Granskning: Youtube rekommenderar SD framför andra partier

2018-03-15 09:52  
Youtube rekommenderar filmer om Sverigedemokraterna oftast. Foto: montage

Youtube rekommenderar filmer om Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson överlägset fler gånger än de andra partierna och deras partiledare. Det visar en granskning från organisationen Algo Transparency och Expressen.

Tillsammans med Algo Transparency har Expressen gjort en granskning som visar att Youtubes algoritmer främjar filmer om Sverigedemokraterna (SD) och Jimmie Åkesson. SD och Jimme Åkesson rekommenderas betydligt oftare än Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C), även när användaren specifikt sökt på dessa.

Algo Transparency är en organisation som granskar Youtubes innehåll.

I höst går Sverige till val och inför detta har flera instanser har varnat för försök att påverka valresultatet, även svenska myndigheter.

Guilluame Chaslot på Algo Transparency, har tidigare arbetat för Google och säger till Expressen att det är lätt att manipulera Youtubes algoritmer. Enligt honom har Youtube ingen kontroll och det finns därför stor risk för att materialet redan är manipulerat.

Youtube har tidigare fått kritik för att tillåta filmer som innehåller anti-semitisk och hatfull propaganda.

Algoritmen på Youtube baseras bland annat på användarnas beteende.

Christopher Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt