Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Gotlands tingsrätt kan bli tv-serie

Publicerad: 9 April 2013, 08:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

Livet på Gotlands tingsrätt kan bli tv-serie, kan Dagens Media berätta. Skaparen är Fredrik Undervik som bland annat ligger bakom den utskällda tv-serien "Diplomaterna" i SVT.


Först kom produktioner som "112 - på liv och död", "Cops" och "Sjukhuset".

Nu kan även livet vid Gotlands tingsrätt bli tv-underhållning.

Uppgifterna bekräftas av Gotlands tingsrätts myndighetschef Mikael Mellqvist.

Dagens Media kan också berätta att det är dokumentärfilmaren Fredrik Undervik, Kristallenvinnare 2005 och hjärnan bakom den kritiserade SVT-serien "Diplomaterna", som står bakom initiativet.

– Fredrik Undervik har vissa funderingar och han har varit här och tittat och ställt frågan. Vad det leder till vet jag inte i dagsläget, säger Mikael Mellqvist till Dagens Media.

Varför ska man göra tv om livet på Gotlands tingsrätt?

– Det är en bra fråga som han nog ska svara på. Men han har sagt till mig att han har ringt runt och pratat med andra, fått tips och så vidare. Men vad han har gjort för bedömning vet jag inte.

Vad tycker du rent spontant, är det en bra idè?

– Vid de kontakter som jag har haft med Fredrik Undervik verkar han otroligt seriös och erfaren vad gäller att producera tv-dokumentärer. Han har gett ett mycket gott intryck. Kan han göra något vettigt dokumentärt om domstolsväsendet är det bara postivt, säger Mikael Mellqvist, och fortsätter:

– Jag tycker väl själv att vardagen vid en tingsrätt kanske inte är så jäkla spännande alla gånger. Men han gör uppenbarligen den bedömningen att det går att göra något som tv-tittarna tycker är spännande.

Mikael Mellqvist hoppas att programmet, om det blir av, ska ha ett upplysande och pedagogiskt syfte.

– Det finns ju mycket okunskap och vanföreställningar om hur det fungerar vid en domstol. Det är lite vardagens dramatik som ändå spelas upp här och det är möjligt att det kan vara intressant för en större publik.

Men när Dagens Media når Fredrik Undervik själv blir han oerhört förvånad över uppgifterna.

– Det är mer än jag vet. Och jag borde ju veta. Det här har han nog fått om bakfoten. Jag skulle göra ett program om juridik och var på Gotland och kollade på en allmän förhandling som vanlig publik. De undrade vem jag var och då presenterade jag mig, det måste ha med det att göra. Jag tror att han har uppfattat det lite fel, säger han.

Fredrik Undervik menar att dokumentärserien om Gotlands tingsrätt bara är en av många idéer.

– Än så länge är det bara ett embryo till lite research. Där är vi långt ifrån och jag har ingen aning om vi kommer komma dit.

Vill du göra en tv-serie om Gotlands tingsrätt?

– Jag tittar på massor av olika projekt och det här är i ett så tidigt skede att jag faktiskt inte har en aning. Men ring om två-tre månader så kanske jag kan säga om den här researchidén har lett någon vart.

Tror du livet vid Gotlands tingsrätt blir en bra tv-serie?

– Jag kan inte svara på det, det är alldeles för tidigt ute. Det är ungefär som någon varit inne i huvudet på mig. Jag vet inte var du har fått det här ifrån men det är som att min fru har ringt någon i köket medan jag har pratat.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.