fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

GOT-producenten: ”Jag var förvånad över att pilotavsnittet gjordes”

Publicerad: 10 april 2019, 08:59

”Game of Thrones” producent Frank Doelger besöker tv-mässan Mip i Cannes. Foto: Beta Films

Kultförklarade fantasyserien ”Game of Thrones” går in på sin åttonde och sista säsong. Den har följare över hela världen men från början trodde aldrig seriens producent Frank Doelger att den skulle bli så populär. ”Ingen var mer förvånad än jag, det kom som en total överraskning”, säger han till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

Game of Thrones

NB

Ninna Bengtsson


Hela branschen är på plats för vårens upplaga av världens största tv-mässa MIP som lockar tusentals besökare från 100 olika länder. Alla är på plats i ett mestadels soligt Cannes för att köpa, sälja och diskutera tv-program och nya format. Frank Doelger är mannen bakom serier som ”The Sopranos”, ”Rome” och nu senast ”Game of Thrones”. Han är egentligen i stan för att prata om sitt nya projekt ”Svärmen” en ekologisk sci fi-thriller baserad på en bok av tyske författaren Frank Schätzing. Samtidigt går omåttligt populära ”Game of Thrones” in på sin sista säsong. Och slutet blir överraskande, berättar Frank Doelger när Dagens Media möter honom inne i Palais des festivals. 

– Det har varit åtta fantastiska år och jag tror att tittarna kommer få se ett överraskande men samtidigt tillfredsställande slut i den sista säsongen. Jag hade diskussioner med HBO om att fortsätta att vara med på efterföljaren men kände mig färdig med det här och redo att lämna över till någon annan. Man kan inte hålla på för länge med samma projekt då är det bättre att det kommer in någon med nya kreativa tankar och idéer.

Tv-jätten HBO har tidigare meddelat att en spinoff, ”The long night”, är på gång som utspelar sig tusentals år före händelserna i serien och där bland annat Naomi Watts spelar en av huvudrollerna. Något som troligen kommer att glädja de miljontals fans som följt serien sedan första avsnittet. Det finns få som inte känner till Daenerys Targaryen, de vita vålnaderna och draktronen. Fenomenet ”Game of Thrones” som bygger på George R.R. Martins böcker har sedan serien började sändas 2011 fängslat världen. Frank Doegler rycker på axlarna, han trodde aldrig att den skulle bli så populär. 

– Absolut inte och påstår någon något annan så ljuger de. Jag var förvånad över att pilotavsnittet överhuvudtaget gjordes och ännu mer förvånad när vi fick beställningen att göra en första säsong, säger han och tillägger.   

– Jag läser inte så mycket fantasyböcker själv och när jag började jobba med ”Game of Thrones” tänkte jag att den kommer bara tilltala publiken om den innehåller intressanta karaktärer, det var något jag höll benhårt på. Lyckligtvis lät HBO mig hållas och det är en av de saker jag ofta får höra att rollfigurerna i ”Game of Thrones” är så lyckade. Det tror jag är en viktig orsak till att den blivit så populär.

Titta på hur många som försökte göra en ny ”Game of Thrones” men inte lyckades.

För att förtydliga väljer han ett annat inte helt okänt exmpel, nämligen tv-serien ”Sopranos”. 

– ”Sopranos” skrev tv-historia men efter att den började sändas hade plötsligt varje kanal sin egen maffiaserie och inte en enda fungerade. Titta på hur många som försökte göra en ny ”Game of Thrones” men inte lyckades, det är många olika faktorer som spelar in för att det ska bli en succé.

Den globala miljöthrillern ”Svärmen” som börjar filmas nästa år väntas bli lika storslagen som ”Game of Thrones”. ”Svärmen”, eller ”The Swarm”, handlar om hur havets invånare går till attack mot människorna och hur en grupp forskare och militärer kämpar för att bemöta hotet från miljontals havslevande arter. 

I boken som blev en stor succé när den kom ut i början av 2000-talet, ödeläggs stora delar av norra Europa av en tsunami och tusentals människor dör. Valar angriper fartyg i koordinerade attacker och vattentanker förgiftas. Snart börjar forskarna misstänka att det inte är en slump och att människan inte är den enda intelligenta arten på planeten.

”Svärmen” har jämförts med ”Day After Tomorrow” och ”Avgrunden”. Frank Doelger själv har kallat den för ”ett domedagsscenario lika mörk som George R.R. Martins fantasi”. Serien produceras av Frank Doelger via Intaglio Films, en gemensam satsning på engelskspråkig drama av tyska Beta Film och ZDF tillsammans med NDF International Production.

– Jag var fascinerad från första sidan av boken och 800– 900 sidor senare var den lika spännande. Jag beundrar Frank Schätzigers förmåga att väva samman komplicerade personliga historier, förklara vetenskap enkelt och samtidigt ha en mystisk del. Många av de saker han förutsåg när han skrev boken har idag blivit verklighet, säger Frank Doelger.

  – En idé vi jobbar med är att attackerna börjar längs kusterna men att dessa okända livsformer så småningom kommer att fundera ut hur de ska ta sig inåt land. Det är naturens sätt att hämnas för den förstörelse vi orsakat. 

Serien ska sändas i åtta avsnitt och regisseras av Alan Taylor, som bland annat gjort ”Thor: The Dark World” och som även ska regissera den kommande Sopranos-filmen. Kanada och Norge är två platser som man hoppas kunna spela in delar av materialet i. Specialeffekterna kommer att bli en viktig bit och Frank Doelger menar att erfarenheterna från ”Game of Thrones” har varit till stor hjälp.  

– När vi började filma GOT för nio år sedan så var något av det svåraste och dyraste man kunde göra digitala scener som utspelade sig på eller i vattnet. Jag tror att erfarenheterna vi fick då kommer att vara till stor hjälp nu.

Miljöförstöring, klimatförändringar och de faror som hotar världshaven är problem som står i centrum för ”Svärmen”. Och Frank Doelger känner väl till den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. 

– Absolut och jag tror att det är livsviktigt att agera nu. Det handlar inte bara om politikerna utan vad vi som enskilda individer kan göra. Vi befinner oss vid en kritisk vändpunkt och om vi inte stannar upp och börjar reparera den skada vi orsakat planeten så kommer haven snart att vara obebodda och sterila. Frågan är viktigare än någonsin.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev