Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Göran Ellung: "Jag har varit så tydlig jag kan"

Publicerad: 15 Juni 2012, 13:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:18

Bråket på Nyhetsbolaget har rasat i flera veckor. I en intervju med dagensmedia.se ger nu bolagets vd Göran Ellung för första gången sin syn på konflikten. Samtidigt backar ledningen efter kritiken och gör nu flera förbättringar i kollektivavtalet.


Ämnen i artikeln:

BonnierGöran EllungNyhetsbolagetTV4

– Det tråkiga är att medarbetarnas syn skiljer sig mycket från vår bild trots att vi tycker att vi har varit tydliga. Samtidigt tror jag inte att den här konflikten enbart handlar om villkoren i kollektivavtalet utan också om omställningen till ett helt nytt bolag, säger Nyhetsbolagets vd Göran Ellung.

När dagensmedia.se når honom på fredagseftermiddagen har bråket mellan ledningen och medarbetarna på Nyhetsbolaget rasat i flera veckor.

Konflikten, som rör det nya kollektivavtal som började gälla för medarbetarna när de flyttades över från TV4 till Nyhetsbolaget, har fått kända TV4-profiler och anställda att rasa mot ledningens agerande.

I centrum av turbulensen står Göran Ellung. I dag uttalar han sig för första gången om konflikten som präglat det som skulle bli den stolta lanseringen av Bonniers nyhetsproduktionsbolag.

– Det är klart att vi ska göra allt för att gå vidare och få bolaget att bli harmoniskt igen. Det är ledningens uppgift. Just nu är det självklart mycket missmod och en tung stämning och vi försöker göra allt för att mildra det missmodet.

Han beskriver förändringen med Nyhetsbolaget som det största som hänt sedan han började på TV4 för över tjugo år sedan.

– Många av oss, inklusive mig, har arbetat i över tjugo år på samma bolag. Det här är en stor omställning som man ska ha respekt för.

Precis som styrelseordföranden och den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman säger Göran Ellung att bildandet av Nyhetsbolaget var en nödvändig förutsättning för att fortsätta kunna bedriva samhällsjournalistik i samma omfattning som TV4 gjort historiskt sett.

– Fristående samhällsjournalistik är under attack från alla håll och kanter. Därför är det extremt viktigt att vi kan vara ett så här stort bolag. Men det kräver också att vi kan effektivisera och rationalisera. Det är alltid den trista baksidan och det är där vi befinner oss nu. Jag hoppas på att vi snart kan börja fokusera på vad vi producerar vilket är av en helt fantastisk omfattning.

Blev du förvånad över hur starka reaktionerna blev på det nya kollektivavtalet?

– Tittar man på Stockholm var det framför allt "gubbveckan" som folk reagerade på och det blev jag faktiskt lite överraskad över. Men självklart förstår jag att det alltid är tråkigt och trist med förändrade villkor. När det gäller ob-nivåerna i etermedieavtalet var reaktionerna mer väntade och det var därför vi så snabbt som möjligt ville gå ut och berätta att vi ser över det för att mildra effekten för de lokalanställda.

Varför tror du att facket och ledningen har så olika syn på vad som har hänt?

– Jag är faktiskt lite förvånad över det. Jag har aldrig gjort så många presentationer och dragningar för facket och olika styrelserepresentanter. Redan den 22 september förra året stod jag på redaktionen och berättade att vi ska bilda ett nytt bolag, en ny nyhetskanal och att vi har ett sparkrav på 50 miljoner kronor på två år, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att vara tydligare än jag har varit.

Med det nya kollektivavtalet kommer Nyhetsbolaget att spara mellan 8-15 miljoner kronor årligen. Det i ett bolag som ska omsätta runt 600 miljoner kronor årligen.

Åtta miljoner kronor låter inte som så mycket pengar, var det värt att spara i kollektivavtalet med tanke på hur kraftiga reaktionerna blivit?

– Det är alltid en svår fråga. Allt handlar om att vi måste bli mer kostnadseffektiva och om vi inte lyckas med det finns alltid risken att det blir mer kraftfulla åtgärder. I skenet av att ingen förlorar jobbet och att verksamheten fortsätter att fungera väl tycker jag inte att hela sparpaketet på 35 miljoner kronor är så stort, säger han och fortsätter:

– Vi vill inte hamna i en sits där vi måste göra omfattande akuta åtgärder. Det vill vi undvika.

Kan du berätta om bonusupplägget som du tackade nej till?

– Hur en bonus ska utformas är alltid en svår fråga. Särskilt när man befinner sig i en rationalisering. Det här var en ägarfråga som omedelbart ledde till debatt när upplägget presenterades på ett styrelsemöte. Jag reagerade själv på svårigheterna med det här upplägget och sa att jag inte ville ha någon bonus.

Flera medarbetare som dagensmedia.se har talat med har beskrivit stämningen på Nyhetsbolaget som obehaglig och krigsliknande. Hur ser du på det?

– Jag tycker alltid att man ska vara försiktig med att använda de där riktigt starka orden, men det är klart att det är missmodigt. Det är alltid tufft med den här typen av förändringar. Samtidigt ska man komma ihåg att det är nedskärningar på många arbetsplatser i vår bransch.

Göran Ellung understryker flera gånger vikten av att åter få harmoni i Nyhetsbolaget. Som en första åtgärd lanserar därför ledningen nu flera förändringar i kollektivavtalet.

– Det som ledningen ensidigt har bestämt i dag är att göra en speciell satsning för de som tjänar under 35 000 och det gör vi med ett kraftigt tillägg på ob-nivåerna.

Insatsen är framför allt riktad till de som drabbats hårdast av det nya avtalet – lokal-tv-anställda med under 35 000 kronor i lön. Det är också en reaktion på den protestlista som lokal-tv-redaktionerna skickat till ledningen.

– Hade vi inte gjort de här förändringarna skulle avtalet slå alldeles för hårt mot de lokala medarbetarna.

Dessutom inför man en lönepott som ska få bort löneskillnaderna mellan de anställda.

De anställda informerades om förändringarna i kollektivavtalet via ett internt mejl som skickades vid 15-tiden i dag.

– Vi kände att det var väldigt viktigt att komma ut med en positiv förändring innan den här veckans slut.

Räcker det för att blidka de som upprörts av det nya avtalet?

– Absolut inte på kort sikt men det är en nödvändig markering för att visa att de som tjänar under 35 000 kronor inte förlorar så mycket pengar som de har trott. Men i det stora hela är det här ett långsiktigt arbete som kräver väldigt mycket mer för att vi ska få tillbaka harmonin i bolaget.

Många har uttryckt en oro för att produktionen ska bli lidande av det som hänt?

– Det är aldrig bra om det finns ett missmod och ett missnöje. Långsiktigt kan det påverka men som det är nu ser jag att det produceras väldigt bra journalistik. Därför är jag inte orolig i nuläget. Sedan tror jag att alla kan hålla isär vad sparpaketet och uppdraget handlar om. Jag skulle faktiskt bli förvånad om det inte var så.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev