Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Fyra hotas av uppsägning på Friday TV

Publicerad: 16 September 2015, 13:07
Uppdaterad: 22 Januari 2016, 09:33

Anställda riskerar att bli av med jobbet när Friday TV upphör med egen utveckling.


Ämnen i artikeln:

Friday TVEndemol

I våras kunde Dagens Media avslöja vilka bolag som skulle ingå i nystartade tv-jätten Endemol Shine Nordics efter att produktionsbolagen Endemol, Shine och Core gått samman.

Nu står det klart att ett av bolagen – Friday TV, som står bakom ett 40-tal format som sålts till över 70 länder – slutar med egen utveckling av format. Förra året omsatte bolaget 13,4 miljoner kronor, vilket är en minskning med 66,3 procent från föregående år. Rörelseresultatet landade på 1,6 miljoner kronor, jämfört med 25,8 miljoner kronor 2013.

Friday TV kommer att finnas kvar som bolag men ska enbart förvalta rättigheterna till sina egna format samt förvalta rättigheter till format som utvecklats av andra företag i koncernen.

– Det blev lite mission impossible för Friday TV när vi blev Endemol Shine. Det blev omöjligt att ha utvecklingen i Sverige. Friday TV säljer bara en idé men det är extremt svårt att sälja en idé i USA, vilket vi gjorde på Metronome-tiden. I dag går det inte. Nu vill de amerikanska produktionsbolagen sälja idén först och därför måste vi ha utvecklingen i respektive produktionsbolag, säger Bertil Rosenlund, chef för den nordiska koncernen, till Dagens Media.

I samband med omorganisationen slutar Marika Makaroff som vd för Friday TV. Hon ska istället arbeta för Filmlance International, ett annat bolag inom Endemol Shine Nordics.

– Hon ska jobba med ett specifikt projekt där, men det är i ett väldigt tidigt stadium så jag kan inte säga mer just nu, säger Bertil Rosenlund.

Nu pågår diskussioner med Friday TV:s övriga fyra medarbetare.

– Vi hoppas att vi kan hitta plats till dem på produktionsbolagen, men det finns risk att det blir uppsägningar. De har gjort ett fantastiskt jobb och har tagit fram många fantastiska idéer som vi vill överföra till produktionsbolagen, men vi ser att idéen att ha formatutveckling i eget bolag inte fungerar.

Friday TV ligger bland annat bakom format som "Minuten", "Körslaget" och "Ensam mamma söker".

Läs om de svenska tv-produktionsbolagens omsättning och resultat i Dagens Medias tidning #15 2015, som utkommer i dag. Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt.

Här är bolagen som ingår i Endemol Shine Nordics

Endemol Shine Nordics AB (Holding) Meter Television AB (Sweden) STO-CPH Produktion AB (Sweden) Filmlance International AB (Sweden) Friday TV AB (Sweden) Mag5 Content AB (Sweden) Endemol Sweden AB (Sweden) Metronome Post AB (Sweden) Metronome Rental AB (Sweden) Rubicon TV AS (Norway) Metronome Spartacus AS (Norway) Studios AS (Norway) Metronome Productions A/S (Denmark) Studios A/S (Denmark) Shine Finland Oy (Finland)

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Friday TVEndemol

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.