Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Fredrik Önnevalll döms för människosmuggling i hovrätten

Publicerad: 30 oktober 2017, 07:59
Uppdaterad: 30 oktober 2017, 12:11

UPPDATERAD. Journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare döms även av hovrätten till villkorlig dom.


Journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare åtalades för människosmuggling i samband med arbetet med SVT:s dokumentärserie Fosterland.

De tre SVT-medarbetarna dömdes i februari i år till villkorlig dom. Domen överklagades och nu har hovrättens dom kommit.

Malmö tingsrätt yrkade på att SVT-medarbetarna gjort sig skyldiga till människosmuggling av normalgraden och att de ska dömas till 75 timmars samhällstjänst. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Med hänvisning till normalstraffet för människosmuggling har kammaråklagare Kristina Amilon yrkat på att alla tre ska dömas för människosmuggling till fängelse i tre månader. Men i sin dom förklarar hovrätten att hovrättspraxis för männsikosmuggling förändrats på senare tid.

Människosmuggling har tidigare regelmässigt ansetts ha ett straffvärde på tre månader, i fall där brottet varit av normalgraden. I dag har hovrättspraxis för människosmuggling nyanserats en aning, där de numera i högre grad närstuderat omständigheterna i varje enskilt fall.

Därför anser hovrätten att det enskilda fallet med Fredrik Önnevall och de två SVT-medarbetarna att straffvärdet motsvarar två månaders fängelse. Ett straffvärde som går att omvandla till villkorlig dom tillsammans med samhällstjänst.

"Tänkande och kännande människor"

I samband med att åtalat väcktes, sade Fredrik Önnevall till  Dagens Media att han inte ångrar händelsen med att hjälpa den då 15-årige syriske flyktingen Abed att ta sig från Grekland till Sverige.

– Vi har vi visat att vi journalister som skickas ut inte bara är robotar utan att vi är tänkande och kännande människor.

Apropå Kristina Amilons beslut att väcka åtal kommenterade han:

– Det kommer inte som en överraskning. Jag visste ju inte utgången: om det skulle landa i slutsatsen att väcka avtal. Men att det var något på gång kunde man väl räkna ut eftersom att vi tidigare kallats på förhör, sade Fredrik Önnevall.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.