Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Fredrik Laurin till Uppdrag granskning

Publicerad: 3 November 2015, 07:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:23

SVT norpar grävchefen från public service-systern Sveriges Radio.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Fredrik Laurin är en av Sveriges mest välkända och prisbelönta grävande journalister. Tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman vann han 2005 Stora Journalistpriset i klassen ”årets avslöjande” för det uppmärksammade reportaget om hur två egyptier avvisades från Sverige under märkliga former.

Så sent som i maj förra året värvades Fredrik Laurin från ”Uppdrag granskning” till Sveriges Radio för att bli ansvarig för den grävande journalistiken.

– Vi är väldigt stolta över att ha rekryterat en av Sveriges skickligaste grävande journalister som står bakom flera av vår tids största avslöjanden, sade Ekochefen Anne Lagercrantz då om värvningen.

Men Fredrik Laurins sejour på SR blir kort. Nu värvas han tillbaka till SVT och ”Uppdrag granskning”. I februari ska han bli redaktör, med ansvar för research, datajournalistik och metodutveckling.

– Jag jobbar med ett väldigt starkt och prisvinnande team här på Ekot, vars journalistik gör stor skillnad. Men SVT i Göteborgs satsning mitt i det rådande medieklimatet är oemotståndlig, säger Fredrik Laurin, i ett pressmeddelande.

Fredrik Laurin ska även odla ”utländska kontakter” och se till att programmet har en ”framskjuten position” internationellt.

SVT uppger att man nu satsar hårt på att stärka den granskande journalistiken med flera nyrekryteringar framöver.

SVT ska även lansera ett helt nytt grävande program, speciellt anpassat för en yngre målgrupp. Programmet ska gå i SVT2 på tisdagskvällar, men en uttalad strategi är att innehållet ska publiceras ”på webben och i sociala medier”.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.