Rörligt
Fredrik Hallstan: "Utmaning att inte surna till"
Publicerad: 17 september 2017, 06:00
Uppdaterad: 18 september 2017, 08:15
HELGLÄSNING. Discovery och Com Hem/Boxer kom överens till slut. För Dagens Media berättar presschefen Fredrik Hallstan om ilskan efteråt, att inte ta något personligt – och varför han studerade Discoverys tidigare konflikter.
Avtalstvisten mellan Discovery och Com Hem/Boxer är över. Efter en nästan två veckor lång konflikt kunde parterna till slut komma överens om ett nytt avtal.
En av människorna som befann sig mitt i händelsernas centrum var Com Hems presschef Fredrik Hallstan och han gläds åt beskedet att parterna kunde komma överens.
– Vi är tacksamma för våra kunders tålamod. Däremot är vi långt ifrån nöjda med vad som hände under förhandlingens gång, tonen i media och de metoder som Discovery har använt. Det märktes tidigt att medieutspelen var en del av deras strategi istället för att lösa det här runt förhandlingsbordet. Vi är trots allt glada att vi har nått fram till en lösning som är bra för våra kunder.
Går det att berätta något om hur det nya avtalet ser ut?
– Vi kan inte gå in på detaljer om vare sig längd, innehåll och prislapp, men som jag sa så är det en lösning som är bra för våra kunder, säger Fredrik Hallstan och fortsätter:
– Tyvärr hände det saker som vi inte i vår vildaste fantasi kunde tro skulle kunna hända i en förhandling mellan två stora företag. Vi föreslog en förlängning för att vi skulle hinna komma överens, men den sa de nej till.
Har det varit tillfällen under konflikten med Discovery där du känt att det blivit fel?
– Nej, det har det inte. Vår strategi har hela tiden varit att förhandlingarna ska ske runt förhandlingsbordet. I media är vårt fokus att vara tillgängliga och så transparenta vi kan. Men man måste alltid vara självkritisk, och analysera det man säger och gör – såklart går det alltid att förbättra sig och formulera sig bättre.
Tonläget har ju varit ganska uppskruvat under konfliktens gång, varför blir det så?
– Jag vet ärligt talat inte. Med några få undantag har vi varit reaktiva hela tiden. Vi har försökt att behålla lugnet och inte sjunka till samma nivå, trots att det ibland har känns tungt och man vill bemöta när de kallar oss både " oseriösa" och " pirater".
"Många som jobbat mycket"
Fredrik Hallstan berättar att han inte haft någon kontakt med Discovery under tidens gång, bortsett från mot slutet av förhandlingarna, och att arbeta med en sådan här typ av konflikt lätt blir som i en bubbla.
– Vi har en grupp människor som jobbar nära varandra. För min del blir det lätt så att jag inte hinner se utkomsten av allt jag säger i media. Det man märker av mest från världen utanför är de kunder som hör av sig och som med all rätt är upprörda, säger han och fortsätter:
– I alla mediestormar gäller det att behålla lugnet. Det kan vara farligt att ta allt personligt, men det är såklart viktigt att vara engagerad och ha ett driv i det man gör. Vi blir såklart ledsna av orden som kommit från Discovery och ibland kan det såklart vara en utmaning att inte surna till och gå till motangrepp.
Uppfattar du ett stort tryck på dig som presschef?
– Här på Com Hem/Boxer jobbar vi väldigt nära varandra och jag får hela tiden info om vad som händer och hur det går. Det är en klar framgångsfaktor att alla är tillgängliga och har en förståelse för att tiden ibland är knapp.
Jag antar att det blir en hel del jobb under en sådan här konflikt?
– Självklart blir det så, men det är många på Com Hem/Boxer som har jobbat mycket under den här perioden. För mig handlar det mycket om att alltid vara tillgänglig och det fungerar bra under viss period men börjar det gå månader då måste man se över situationen.
Var det roligt?
– Både de reaktiva delarna som den här konflikten och de proaktiva delarna i mitt jobb är väldigt roliga. Alla projekt, oavsett vilka de är, där många kollegor är inblandade är stimulerande att jobba med.
Studerade tidigare konflikter
En presschef kan få ta emot en rad samtal från journalister bara dagligen. Men av förklarliga skäl ökade den siffran en aning under parternas konfliktperiod.
– Som presschef är det mitt jobb, så om jag skulle ha problem med det, så är jag nog på fel plats. Det är inte journalisterna som har haft den otrevliga tonen i den här konflikten om man säger så.
Har du varit med om något liknande innan?
– Mediastormar har jag varit med om tidigare, men att förhandlingar som i normala fall äger rum kring förhandlingsbordet blir så stort i media har jag aldrig varit med om tidigare.
Gjorde ni upp en strategi för hur ni skulle sköta det när ni började ana vad som kunde hända?
– Vi tänkte igenom olika scenarion och förberedde naturligtvis framförallt kundkommunikationen innan. När det gäller mediehanteringen så arbetar man självklart ut budskap utifrån olika scenarion. Jag har också tittat igenom hur det sett ut vid andra tillfällen när Discovery varit i avtalskonflikter för att se hur andra operatörer som drabbats av det här har gjort. Jag visste till exempel att kostnaden för antalet kaffekoppar och den typen av argumentation hade kommit upp tidigare, både i och utanför Sverige. Att förbereda sig är viktigt, men i slutändan måste man också alltid anpassa sig efter hur situationen ser ut.
Har ni gjort upp en plan för framtida konflikter?
– Det är första gången som det här hände för Com Hem och ambitionen är alltid att komma överens.