Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Fredrik Federley: Sälj statens mediebolag

Publicerad: 3 Mars 2011, 06:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

Ett 20-tal motioner om mediepolitik – de flesta om public service – behandlades igår i riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSVTPublic service

Motionerna, förslag från enskilda riksdagspolitiker, lämnades in under den allmänna motionstiden.

Flera av dem innehöll krav på ett slopande av tv-licensen som den ser ut i dag och en majoritet handlade om framtiden för public service.

Bland de mer radikala förslagen fanns Fredrick Federleys (C) motion. Han ville att riksdagen skulle bestämma sig för att sälja statens mediebolag – på samma sätt som skett med till exempel Vin & Sprit.

”Public service-företagen ägnar i dag allt mindre tid till det som många skulle anse vara public service, nämligen teckenspråkig tv, andra minoritetsspråk, kulturprogram, analyser och nyheter. Public service försöker medvetet i det längsta konkurrera med de privata kanalerna”, skriver Fredrick Federley i motionen.

Hans lösning är att privatisera public service-uppdraget och låta privata aktörer garantera att även minoritetsprogram produceras.

”I princip borde sådan programtid kunna köpas upp i konkurrens mellan privata radio- och tv-kanaler”, skriver han och fortsätter:

”Regeringen bör därför utreda hur försäljning av de statliga medieföretagen kan ske samt hur vi finner en form för köp av de program som enligt ovan avses ligga i ett public service-uppdrag – och det bör finansieras via skattsedeln. Radiotjänst bör således läggas ned. Reglerna för radiomarknaden bör också ännu en gång ses över med syftet att skapa en så fri radiomarknad som möjligt”.

Motionen gick dock inte igenom. Regeringen har sedan tidigare aviserat att en ny public service-utredning ska sjösättas, varvid eventuella beslut om framtiden för public service lär komma först efter den är klar.

Resten av motionerna, som alla avslogs, kan läsas här.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.