måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Fox kanalchef Clara Scherman: "Man kan aldrig vara helt säker på vad som kommer att lyckas"

Publicerad: 11 oktober 2014, 07:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Efter 14 år på TV4 lämnar Clara Scherman bolaget för att börja på nystartade Fox. Nu ger hon sin syn på branschens största utmaningar och berättar om sina bästa och sämsta inköp.

Ämnen i artikeln:

TV4

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Clara Scherman började sin karriär på TV4 som vikarierande inköpare år 2000. När TV4-Gruppen i juni i år stuvade om på inköpsavdelningen försvann rollen som inköpschef. Clara Scherman erbjöds en annan tjänst inom koncernen, men valde istället att lämna bolaget.

I januari nästa år tillträder hon sin nya tjänst som kanalchef på Fox, som etablerade sig på den svenska marknaden i somras. Där blir Clara Scherman ansvarig för inköp, innehåll och analys.

– Jag har jobbat i den internationella delen av branschen, med utländska inköp, och trivts bra med det. Det här är en möjlighet att få jobba kvar med de utländska programmen som ligger mig varmt om hjärtat, men samtidigt ha ett helhetsansvar för en kanals innehåll och tablå. Sverige är fokus för kanalverksamheten, men det är en del av mitt jobb som fortsatt är internationellt, vilket jag tycker är väldigt kul, säger hon till Dagens Media.

Vad blir det största skillnaden från att jobba på TV4 tror du?

– Det kommer vara flera, men en uppenbar skillnad är att gå från en organisation som är väldigt stor, där varje funktion är specialiserad, till en liten där man får göra lite allt möjligt. Det är också det som lockar mig. Åse (Ytreland, Nordenchef på Fox, reds anmärkning) har sagt att det inte ska vara några primadonnor på Fox, så jag förväntar mig att det ska vara ganska prestigelöst. Alla hjälps åt och hugger i.

Vad blir den största utmaningen?

– Det som blivit tydligt i år är tappet i linjär tv, det är självklart en stor utmaning för alla i branschen. Man måste hitta nya vägar att locka tittare, att hålla kvar dem, men också erbjuda innehållet på annat sätt. Det är en stor utmaning tekniskt men inte minst rättighetsmässigt.

Till en början kommer det inte att finnas något lokalt producerat innehåll på Fox, något som skiljer sig från TV4, vars vd Casten Almqvist talat om lokalt egenproducerat material som den riktning kanalen ska ta. Clara Scherman vill inte recensera TV4, men säger att hon tror att det finns ett stort sug efter amerikanska och brittiska serier hos den svenska publiken.

– Amerikanskt drama och komedi är i en klass för sig, det är en produktionsnivå som är mycket högre och det finns en annan budget. Suget efter den typen av innehåll är större än någonsin, även om sättet att se innehållet förändras.

Det är också den typen av serier hon själv helst ser - "på alla möjliga kanaler, plattformar och tjänster". Just nu är det Breaking Bad som gäller.

– Efter att ha jobbat med utländska inköp i 14 år försöker jag titta på alla nya serier, i alla fall ett avsnitt. Jag tycker att det är väldigt kul. Hemma på fredagskvällarna är det såklart barnen som bestämmer. Då blir det kanske någon stor underhållning som Idol eller Melodifestivalen. En del är mer uthärdliga än andra.

Vilket inköp är du mest stolt över från din tid på TV4?

– Det är så svårt. Det finns jättemånga inköp som jag är stolt över för att de gick så bra i TV4, som House, 24 och Lost, men sen finns det andra inköp som kanske inte tagit lika stor plats men som ändå varit viktiga. Vi köpte in en dokumentär om Costa Concordia jättesnabbt och sände tätt inpå olyckan till exempel. Ett av mina sista inköp innan jag lämnade kanalen var dokumentären om Estoniakatastrofen som sändes för några veckor sedan, den är jag stolt över att vi köpte in, säger Clara Scherman.

Vilka inköp funkade inte?

– The Good Wife tycker jag är en av de bästa serier som finns, men den fungerade tyvärr inte tillräckligt bra på en stor kanal som TV4. I den mängd program jag köpt in under åren finns så klart flera som inte fungerat som vi hoppats. Men det är också en del av charmen och utmaningen med att jobba med tv - man kan aldrig vara helt säker på vad som kommer att lyckas.

Vad kommer du att ta med dig från dina år på TV4?

– TV4 har varit en fantastisks arbetsplats. När jag började för 14 år sedan hade jag inget plan på att vara kvar så länge. Men det är en svår arbetsplats att lämna, med fantastiskt duktiga, kreativa och härliga människor. Sen finns det såklart förhandlingar jag minns som varit roliga, som när vi efter många år lyckades ta över Warner-avtalet, som är det största output-avtalet i branschen. Det är mycket som har varit roligt och jag tar så klart med mig en hel rad minnen och erfarenheter.

I januari börjar Clara Scherman på Fox. Till dess ska hon njuta av att vara ledig.

– Det har varit ganska non stop med jobb mycket resor på TV4, så jag ska passa på att ägna tid åt familj och vänner, kratta löv och kanske försöka börja träna. Jag ska bara andas lite så att jag är superladdad sen i januari.

Vad ska du göra i helgen?

– Det blir en ganska lugn helg med familjen. Jag ska gå på em-kval fotboll på söndag med min son och min man. Det var en födelsedagspresent till min son som är elva.

Lyssna på Clara Schermans lördagslista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=https://play.spotify.com/user/dagensmedia/playlist/2cOYi36zqYZjyulLW5DESd" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev