Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Fotbollförbundet vill börja ta betalt av medierna

Publicerad: 2 september 2010, 08:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

Det svenska fotbollslandslaget planerar att ta betalt av medierna för att live-sända presskonferenser.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSVTAftonbladet.seRobert LaulTV4

– Vi ser över det. Det är viktigt att vi får ut så mycket som möjligt av våra populära landslag. Då ser vi på alla möjligheter hur vi ska hantera logistik, och hur många kameror vi kan ha på samma gång, säger Svenska Fotbollförbundets informationschef Jonas Nystedt.

Landslagets presskonferenser är oftast välbesökta. Igår, onsdag, kallade landslaget till presskonferens inför matchen mot Ungern på fredag. Förutom SVT och TV4 ville även kvällspressen sända den live på nätet.

– Men då kom Nystedt instormande med en plansch som han suttit och skissat på under natten med en plan över hur alla skulle stå. SVT och TV4 fick bra platser medan vi andra som sände live, alltså kvällspressen, fick stå 25 meter bakom, säger Robert Laul.

När Robert Laul bad om en förklaring till varför de fick sämre platser fick han ingen, säger han.

– Det var som att prata med en vägg. Jag bad om argument men det var fullständigt omöjligt. Det blev lite stökigt, säger Robert Laul.

Jonas Nystedt tonar ned händelsen.

– Det var trångt i lokalen, så vi fick prioritera. SVT och TV4 skulle sända direkt från sin webb och göra ett inslag på kvällen. Andra fick stå på en trappavsats några meter ifrån.

Att det skulle ha skett någon försäljning av rättigheter under gårdagens presskonferens förnekar han.

– Vi måste ibland göra så, för att prioritera rätt. Det måste vara en bra miljö för alla som ska skriva, för alla som ska sända. Det gick bra för Aftonbladet och Expressen. Det var överfullt.

Efter artikelns publicering mejlar Jonas Nystedt följande förtydligande. För att undvika problem med 10-15 tv-kameror överväger SvFF att filma själva.

"Kanske, kanske, ska vi göra så att vi producerar sändningarna och tar betalt för produktionen. Dvs de som vill sända direkt får linan av oss och dela på produktionen. Det är ingen nytt för oss, vi har gjort det vid upptaktsträffar. Det är en ren logistikfråga och inte en ekonomisk fråga i första hand" skriver han.

Martin Schori

Ardalan Samimi

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev