Försvaret stoppade SVT

2010-10-18 11:22  

Svensk militär stoppade en medarbetare från Sveriges Television från att komma in i den svenska basen Camp Northern Light som ligger nära staden Mazar-i-Sharif.

Sveriges Television planerade att sända ett inslag ikväll om stämningen i basen sedan soldaten Kenneth Walin stupat i strid i lördags.

Morgan Olofsson, chef för SVT:s Rapport, är kritisk mot försvarsmakten.

– Det är anmärkningsvärt att vi på plats inte kan skildra det som händer i Afghanistan, säger han till dagensmedia.se, och fortsätter:

– Jag kan förstå att försvaret vill begränsa bevakningen eftersom det råder dämpad stämning efter dödskjutningen. Men det är allvarligt att vi inte ens kan komma in i basen och skildra en sådan viktig fråga som snart ska avgöras i Sveriges Riksdag.

Morgan Olofsson har svårt att förstå den restriktiva hållningen som försvaret tillämpar.

– Vi hade bett att få några bilder som militärerna själva hade tagit men försvarsmakten vägrar.

Svensk trupp agerade på samma återhållsamma sätt i februari då två svenska soldater och en afghansk tolk sköts ihjäl.

– Vår reporter Claes JB Löfgren fick då tillbringa åtskilliga timmar innan han släpptes in i basen, säger Morgan Olofsson.

Rapportchefen anser att försvarets agerande är märkligt inte minst sedan Mikael Holmström, Svenska Dagbladets försvarsreporter, nyligen anklagat militären för att mörka sanningen.

– Jag tycker att det är allvarligt att militären lägger locket på, säger Morgan Olofsson.

Den 4 november lägger regeringen sin proposition om den svenska styrkan i Afghanistan, därefter ska ämnet diskuteras i försvarsutskottet och utrikesutskottet.

Dagensmedia.se har sökt Försvarets presschef Roger Magnergård.

Tonchi Percan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt