Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Förstås dumt att såga 'Fråga Lund', när du redan hyllat"

Publicerad: 1 September 2016, 06:50
Uppdaterad: 8 September 2016, 11:14

Debatten kring "Fråga Lund" fortsätter – nu mellan DN:s Johan Croneman och Expressens Jens Liljestrand.


Ämnen i artikeln:

SVTDagens NyheterExpressen

Det har rådit delade åsikter om SVT:s klassiska program "Fråga Lund" som dammats av och gjorts om i ny tappning, med Kristian Luuk som programledare.

Under rubriken "Fråga Lund kränker en hel lärdomskultur" har Expressens Jens Liljestrand sågat programmet som han menar håller sig på Bolibompa-nivå.

I Dagens Media svarade programchefen Petter Bragée på kritiken.

– Det är väldigt lätt att plocka ut några frågor ur ett program och raljera, men det är svårare att popularisera vetenskap.

Han sa även att han vänder sig mot det mesta som Jens Liljestrand skriver.

Nu har debatten fått fart igen.

I Kulturdebatt i Dagens Nyheter skriver Johan Croneman att programmet inte alls håller en så låg nivå på frågorna. Kanske håller det nya programmet till och med en högre nivå än det gamla.

I sin kritik mot debatten riktar han även en känga mot Jens Liljestrand:

"Mest upprörd över ”Fråga Lund” var nog Expressens Jens Liljestrand, föga förvånande faktiskt, eftersom han tillhör den sortens kulturskribenter som när som helst på dygnet kan fås att skriva en klipsk (givetvis!), lärd och indignerad drapa om exakt vad som helst som är på tapeten. Alltid en skarp åsikt i luften. Och alltid på rätt sida. Varför inte ett ”Fråga Liljestrand” som seriös fredagsunderhållning? Svar på allt du aldrig bett om att få veta."

Jens Liljestrand var inte sen med att svara. I Expressen ber han ironiskt om ursäkt till Johan Croneman för att han sågat programmet.

"Det var förstås dumt av mig att såga "Fråga Lund", när du redan hade hyllat programmet. Vem är jag att veta bättre än en tv-kritiker i världsklass som Johan Croneman!"

Och han fortsätter:

"Jämt när jag skriver om tv blir jag nervös och undrar: Vad ska Johan Croneman tycka? Tänk om Johan Croneman kallar mig för "en klassisk kulturknutte".

Avslutningsvis skriver Jens Liljestrand att han i fortsättning alltid ska fråga Johan Croneman innan han skriver om ett tv-program, eftersom att "han vet bäst".

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTDagens NyheterExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.