Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Sök



Rörligt

Förhandlingarna på TV4 har havererat

Publicerad: 11 Juni 2012, 07:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:19

UPPDATERAD. Klockan 11 i dag, måndag, berättade TV4-ledningen att man ensidigt väljer att avsluta förhandlingarna med facket, kan dagensmedia.se avslöja.


Ämnen i artikeln:

BonnierNyhetsbolagetTV4

Dagensmedia.se har i flera artiklar berättat om bråket på TV4:s nystartade dotterbolag Nyhetsbolaget.

Konflikten rör flera försämringar i bland annat ob- och semesteravtalen. Samtidigt försvinner också "gubbveckan", en förmån som innebär en extra ledig arbetsvecka för anställda över 40 år på TV4 Stockholm.

I och med det förändrade kollektivavtalet hoppas ledningen att spara som minst 8 miljoner kronor och som mest 15 miljoner kronor årligen.

Facket har dock varit kritiska och har hela tiden utgått från att bolaget inte behöver spara några pengar.

Förhandlingarna har pågått i flera veckor, men i dag kan dagensmedia.se alltså avslöja att ledningen kör över medarbetarna.

– Ledningen har valt att ensidigt avsluta förhandlingarna, säger Ann Johannson, Journalistklubbens ordförande på Nyhetsbolaget.

Klockan 11.00 i dag håller ledningen ett möte där medarbetarna ska informeras om att det blir det försämrade etermedieavtalet som införs. En timme senare ska också facket ha ett möte för sina medlemmar.

Ann Johansson säger att många är upprörda.

– Vi har haft ett par veckor med väldigt mycket ilska och besvikelse bland våra medlemmar. Vi har haft flera möten med ledningen där vi har luftat det här och trodde väl att ledningen skulle inse att den här förtroendekrisen riskerar att försämra verksamhetens kvalitet. Det har de uppenbarligen inte gjort, säger hon och fortsätter:

– Det känns fruktansvärt tråkigt. Våra medlemmar känner sig trampade på. Vi är Bonniers sedelpress och det känns som att de gör det här bara för att de kan.

Hon säger också att facket gått med på flera försämringar men att ledningen ställt flera ultimatum som framför allt rör "gubbveckan".

– De har förbättrat sitt bud men inte tillräckligt. Vi tycker inte att det finns någon som helst anledning för ledningen att försämra villkoren för de medarbetare som har levererat miljardvinster till Bonnier.

Hon beskriver stämningen på Nyhetsbolaget som mycket dålig.

– Det är en stor bedrövelse men också en stridsvilja bland våra medlemmar. Man tycker inte att företaget har lyckats förklara varför det är viktigt att spara pengar på medarbetarnas villkor.

Trots det massiva missnöjet är det däremot inte aktuellt med någon strejk.

– Det sluga som TV4 har gjort är den här verksamhetsövergången till ett bolag som inte har några anställda men som har ett kollektivavtal. Det gör att vi enligt svensk arbetsrätt är bundna av en fredsplikt. Våra händer är bakbunda.

Samtidigt tror hon att frågan om "gubbveckan" kan komma upp centralt.

– Nästan alla journalister har gubbvecka och det vill Nyhetsbolaget nu ta bort. Det är en fråga som jag antar kommer upp på central nivå.

Tror du att kvalitén på Nyhetsbolagets produktioner kommer försämras nu?

– Jag vet faktiskt inte. Det är jättesvårt att säga. Det jag kan säga är att arbetsglädjen är minimal. Folk känner sig både lurade och överkörda, säger hon och fortsätter:

– Risken ökar också att personal kommer sluta. Det tar väldigt mycket kraft hos oss alla att kämpa på i den här sörjan. Den kraften tycker jag borde användas till att bygga ett företag som blickar framåt och åt samma håll.

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

BonnierNyhetsbolagetTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev