Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Förhandlingarna mellan Com Hem och TV4 fortsätter

Publicerad: 7 januari 2020, 14:32

Strax före jul fick Com Hems kunder tillbaka TV4:s linjära sändningar. Men avtalet är temporärt och förhandlingar om en långsiktig lösning pågår nu. Från vänster: TV4:s vd Casten Almqvist och Tele2:s vd Anders Nilsson.

Trots grundavtalet – Com Hem och TV4 är fortfarande oense om flera delar. ”Vår dialog fortsätter”, skriver TV4:s presschef Charlie Forsberg.


Ämnen i artikeln:

Tele2ComhemTV4

Natten till den 10 december släckte Tele2/Com Hem ned TV4 för alla sina kunder. 1,6 miljoner hushåll blev därmed av med sina linjära TV4-sändningar, vilket innebar minskad räckvidd för annonsörerna – och stora kostnader för TV4.

Bakgrunden till nedsläckningen var en infekterad konflikt om hur villkoren för ett framtida samarbete mellan Tele2/Com Hem och TV4 ska se ut, där fokus framför allt legat på OTT-rättigheterna. Tongången mellan parterna har varit hård och bråket har i stor utsträckning skett inför öppen ridå. Bland annat i form av öppna brev till riksdagsledamöter, signerade Tele2:s vd Anders Nilsson.

Efter tio dagar av svart i rutan nåddes dock den 20 december en muntlig överenskommelse. Två dagar senare var Com Hem och TV4 överens om ett grundavtal. ”Ett välkommet besked”, sade TV4:s vd Casten Almqvist, då.

Men ännu finns dock flera delar kvar att förhandla. På tisdagen gick Anders Nilsson återigen ut i ett öppet brev till riksdagsledamöterna. Av brevet att döma ser en långsiktig lösning ut att dröja. Under rubriken ”Folkets tillgång till TV4 fortfarande hotad” framhåller Anders Nilsson att lösningen inte bara är temporär ”utan också ofullständig”. Därefter lyfter han fram en rad principfrågor han anser är extra känsliga, bland annat just OTT-rättigheterna. Anders Nilsson avslutar genom att ställa frågan: ”Kommer Telias största ägare vakna innan Sverige förlorar både ett bärkraftigt mediebolag och goda konkurrensförhållanden på mediemarknaden?”

När Dagens Media når Tele 2:s pressavdelning för att ställa frågor om samtalen med TV4 avböjer de med hänvisning till att förhandlingarna är pågående.

Inte heller TV4 vill svara på Dagens Medias frågor om hur samtalen går.

– TV4 är hela Sveriges tv-kanal och alla kan se på TV4 både linjärt och digitalt. Vi har en konstruktiv dialog med Com Hem och glädjer oss över att vi hittade en lösning innan jul. Vår dialog fortsätter och vi har fortfarande inte för avsikt att föra den via media, skriver TV4:s presschef Charlie Forsberg i ett sms.

LÄS ÄVEN:
Jan Scherman: Regeringens enda utväg är att sätta delningen av Telia på ”fast track”
C More släckt för Com Hem-kunderna
Jan Scherman: ”Ett skräckscenario växer fram – ska Ibrahim Baylan sitta passiv?
Konflikten med Com Hem – så mycket förlorar TV4 i reklamintäkter
”Kommer dröja innan Com Hem sänder TV4 igen”
Tittarras i TV4 efter nedsläckningen
Fortsatt svart i rutan – Com Hem bjuder in TV4 till nytt möte
Tele2 ratar TV4:s ”julklapp”
Experterna om TV4-haveriet: ”Djupt olyckligt för annonsörerna”
Avtalskonflikten mellan Com Hem och TV4 trappas upp 

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tele2ComhemTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev