Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Ford jublar över exponering i SVT

Publicerad: 11 december 2012, 10:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:01

Efter att under flera minuter ha exponerat Fords varumärke anmäls SVT:s "Sommarpratarna" till Granskningsnämnden. Såväl Ford som SVT förnekar dock att det rör sig om ett samarbete.


För fyra år sedan skakades succéprogrammet "Stjärnorna på slottet" av en skandal där biltillverkaren Mercedes, tack vare en deal med produktionsbolaget Meter, fick gratisreklam värd miljoner i SVT.

Nu har frågan om produktplacering i SVT återigen aktualiserats efter ett inslag i programmet "Sommarpratarna". Flera av dagensmedia.ses läsare har reagerat på inslaget, där sommarpratarna under tio minuter åker runt i en Ford.

– Jag har inga som helst belägg för att det här på något sätt är finansierat av Ford, men tycker ändå att det är ett ganska aningslöst exponerande av varumärket, sa Dagens Medias chefredaktör när inslaget nyligen diskuterades i förra veckans avsnitt av Deadline.

Efter att ha blivit kontaktade av dagensmedia.se förnekar dock både SVT och Ford att det rör sig om produktplacering.

– Ford Sverige har ingenting med det här att göra, säger Fords informationschef Ola Norberg.

Till saken hör också att den aktuella modellen Ford Flex inte heller säljs i Sverige.

– Den här bilen är ämnad endast för USA marknaden så fråga mig inte hur den har kommit in i landet. Men jag antar att den är egenimporterad.

Ola Norberg på Ford är glad över uppmärksamheten i det populära SVT-programmet.

– Det är alltid trevligt när vårt varumärke exponeras positivt, säger han.

Anders G Carlsson är projektledare för "Sommarpratarna":

– Det är inte oväntat att du ringer, men Ford är inte på något sätt inblandade i det här, säger han.

Enligt Anders G Carlsson är det en hyrbil som syns i programmet.

– Vi behövde en bil som både såg skön ut och som hade plats för all teknik som inte ska synas. Det handlade om otroligt mycket praktikaliteter. Eftersom att råkar vara rätt bilintreserad snokade jag runt lite och hittade den här bilen.

Samtidigt berättar han att inslaget har anmälts till Granskningsnämnden för radio- och tv.

– Men det är inte dramatiskt. Det sker anmälningar om både relevanta och irrelevanta saker hela tiden och jag hade blivit förvånad om det här inte hade anmälts. Det är otroligt många tittare som har mejlat och frågat vad det är för bil och det förstår jag för ingen har ju sett den förut. Dessutom ser den jäkligt fettig ut, säger han och fortsätter:

– Vi är alltid noga med att betala vad det faktiskt kostar, men sedan får vi se vad som händer. Granskningsnämnden tittar ju på alla anmälningar så det blir spännande.

Håller du med om kritiken – att Fords varumärke exponeras för länge och för mycket?

– Om man plockar bilderna ur sitt sammanhang kan jag hålla med om det, men det ska man aldrig göra. De här bilderna berättar någonting om bilfärden ut mot Vaxholm och någon bil måste vi ha om vi vill visa vägen dit, säger han och fortsätter:

– Det kan ju gå åt helvete för mig ändå, men jag tycker att vi har på fötterna. Sedan är det klart att vi är och ska vara mer påpassade än andra eftersom att vi är kommersiellt oberoende. Men vi måste ju också kunna befinna oss i en verklighet, annars blir det inte angeläget för tittarna.

Se hela programmet på SVT Play här.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.