torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Foppas reklamtröja i SVT kan ge storböter

Publicerad: 28 november 2016, 08:52

SVT får betala en särskild straffavgift efter att Peter "Foppa Forsberg" burit en Peak Performance-tröja i Mästarnas mästare. "SVT uppvisar nonchalans", skriver Granskningsnämnden.

Ämnen i artikeln:

SVTGranskningsnämnden

I årets säsong av "Mästarnas mästare" i SVT bar deltagaren Peter Forsberg en tröja med en synlig Peak Performance-logga.

Nu kan SVT tvingas betala

Granskningsnämnden för radio och tv har ansökt hos förvaltningsrätten för att få SVT att betala en straffavgift på 100 000 kronor.

SVT har vid flera tillfällen fällts av granskningsnämnden för otillbörigt gynnande till följd av exponerade loggor och varumärken på kläder och utrustning. Nämnden anser därför att det vid det här laget borde vara tydligt för SVT vad som utgör otillbörligt gynnande, och att straffavgiften ska vara högre än normalt – 100 000 kronor istället för 50 000.

" Eftersom SVT vid flera tillfallen på filmande sätt har överträtt bestämmelsen om otillbörligt gynnande genom exponering av varumärken på kläder och annat i inspelningsmiljön anser nämnden att SVT har uppvisat sådan nonchalans inför klara regler om hur varumärken kan exponeras i sändningar att de upprepade överträdelserna, tillsammans med den aktuella sändningens räckvidd, motiverar en högre avgift om 100 000 kronor", skriver Granskningsnämnden i sin ansökan.

SVT skriver i ett yttrande att exponeringen var oavsiktlig och att trycket på tröjan inte upptäcktes i redigeringen av programmet "på grund av olyckliga omständigheter", men anser samtidigt att trycket bara var läsbart under en väldigt kort sekvens av programmet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev