Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

"Finns goda skäl att reformera ERT"

Publicerad: 13 Juni 2013, 13:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:42

SVT:s vd Eva Hamilton och Journalistförbundet kommenterar stängningen av grekiska public service.


Ämnen i artikeln:

SVTSvenska Journalistförbundet

Den 11 juni beslutade den grekiska regeringen att med omedelbar verkan lägga ner det grekiska public servicebolaget ERT.

Journalistförbundet är starkt kritiska till beslutet.

"Enligt Journalistförbundet bör public service vara en omistlig del av demokratin och en kanal där folket kan få information och göra sin röst hörd. Det är inte minst viktigt i ett land som Grekland som under senare år drabbats av flera kriser, såväl ekonomiska som politiska" säger förbundet i ett skriftligt uttalande.

SVT:s vd Eva Hamilton menar att det finns goda skäl att reformera ERT och att omskapa det grekiska public service-systemet i grunden:

"ERT är ifrågasatt och har en rad stora problem. Det är avgörande för public service existensberättigande att medborgarna kan lita på journalistikens oberoende och på att resurserna används effektivt" säger hon i ett skriftligt uttalande.

"Det sätt på vilket den grekiska regeringen agerat är dock oacceptabelt. En demokratisk regering ska inte stänga ner ett publicistiskt bolags verksamhet över en natt utan att det föregåtts av en öppen och transparent process där frågan kunnat debatterats. ERT måste därför snarast tillåtas återuppta sina sändningar." fortsätter hon.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev