Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Fiasko för "De dejtbara"

Publicerad: 23 Augusti 2013, 06:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

UPPDATERAD. Det blev ingen smakstart för Kanal 5:s omtalade serie om funktionshindrade – ”De dejtbara”.


Ämnen i artikeln:

SBS Discovery TVKanal 5

Totalt sågs programmet av 107 000 tittare, enligt preliminära siffror från MMS. Ratingen i Kanal 5:s huvudmålgrupp 15-44 år blev 1,3 procent.

– Det är så klart vi är besvikna, vi hade hoppats och trott på fler tittare, säger Axel Eriksson, programchef för lokalproduktioner på SBS Discovery TV.

Vad beror det låga tittandet på?

– Jag önskar att jag hade en bra förklaring. Bevisligen lockade inte programmet så många tittare som vi hade hoppats på, och vad det beror på ska vi självklart ta reda på och göra allt vi kan för att tittandet ska öka.

– Ibland går inte program som man hade önskat, men det är bara att jobba framåt. Vi är stolta över programmet och våra deltagare och vi tycker att det är en härlig serie.

Programmet mötte hård kritik redan i somras när det stod klart att titeln var ”De odejtbara”.

– Om man har det arbetsnamnet kan man fundera på vad Kanal 5 har för syn på personer med funktionsnedsättningar. Det låter inte speciellt ljust om man säger så, sade Tobias Holmberg, ordförande för Unga Rörelsehindrades förbund, till Dagens Media i juli.

Kanal 5 valde att ändra namnet till ”De dejtbara” efter kritiken.

Kvällstidningarnas tv-kritiker är dock mer välvilligt inställda till programmet idag. ”Helt klart har man satsat på må bra-konceptet. […] Vi får väl se om debatten rullar vidare eller kommer av sig, efter detta gulliga premiäravsnitt”, skriver Jan-Olov Andersson i dagens Aftonbladet.

Expressens Maria Brander beskriver premiäravsnittet som ”gripande”: ”De här människorna griper tag i mig, värmer hjärtat och väcker både min empati och sympati på lite samma sätt som ’I en annan del av Köping’".

Totalt ska åtta avsnitt av "De dejtbara" sändas i Kanal 5.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SBS Discovery TVKanal 5

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.