Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

FI ska göra ”Kit-filmer”

Publicerad: 16 april 2019, 11:37

Foto: Skärmdump från FI:s informationsfilm om bostadslån.

I ett pilotprojekt ska Finansinspektionen sjösätta videoklipp inspirerade av Kit. ”Vi vill nå ut till en ekonomiintresserad allmänhet”, säger kommunikationschefen Annika Zervens.


Ämnen i artikeln:

FIKit

Statliga Finansinspektionen (FI) vill satsa på att göra kortfilmer med rörlig infografik eller ”Kit-filmer” som inspektionen själv skriver i upphandlingsdokumenten som Dagens Media har tagit del av.  

Förutom att man vill upphandla ett bolaget som kan producera ”explainer videos” så letar Finansinspektionen även efter ett bolag som kan producera webb-tv samt ett bolag som kan producera poddradio. 

Främst är det presskonferenser och seminarier riktade till branschen som FI vill göra innehåll av framöver. 

Både webb-tv och poddradio har FI fått hjälp med att producera tidigare men de så kallade ”Kit-filmerna” är ett helt nytt grepp som inspektionen ska testa. 

Av dokumenten framkommer att tre explainer-klipp planeras som del av ett pilotprojekt under våren. Prislappen för filmerna kommer uppskattningsvis landa på 49 000 kronor per film.

Redan nu har en video skapad av FI:s webbsändningsbolag skapats inriktad på att förklara FI:s bolånerapport, berättar Annika Zervens som är kommunikationschef på FI. 

Varför vill FI göra den här typen av ”explainers”?

– Vi har väldigt komplicerad kommunikation som riktar sig till finansbranschen och till finansiella företag men vi tycker också att det kan finnas ett intresse av att försöka nå längre. Att även nå ut till en ekonomiintresserad allmänhet, säger hon och fortsätter:

– Vi tänker att vi kan göra det genom andra kanaler, det vill säga sociala medier, och då kändes ”explainer-filmer” som något vi ville pröva. 

Vad hoppas ni uppnå?

– Det handlar om att sprida information om vad vi som myndighet jobbar med för frågor. 

De två kommande filmerna är tänka att handla om FI:s stabilitetsrapport och om konsumtionslån. 

Ni ska göra tre filmer till att börja med kommer ni göra en utvärdering sen och se hur ni kommer göra framöver, eller hur ser det ut?

– Det är ju också en budgetfråga. Det får inte bli hur dyrt som helst utan det ska vara ekonomiskt försvarbart. Vi testar och utvärderar så får vi se vad det blir i fortsättningen. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FIKit

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev