Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Fi kritiserar SVT med eget "Tal till nationen"

Publicerad: 28 maj 2018, 13:20
Uppdaterad: 28 maj 2018, 14:08

Fi:s ena partiledare Gudrun Schyman i partiets eget "Tal till nationen". Foto: Skärmbild.

Feministiskt initiativ är kritiska till SVT:s beslut att endast låta riksdagspartierna få tala i programmet "Tal till nationen". Nu släpper partiet sin egen version av formatet på egen hand. "Om inte SVT låter oss tala till medborgarna, så gör vi som vi alltid har gjort – vi gör det själva".


Ämnen i artikeln:

SVTFeministiskt Initiativ

Det är i programmet "Tal till nationen – mitt Sverige 2028" som SVT låter de svenska riksdagspartiernas respektive partiledare gör just ett tal till nationen.

I skrivande stund har talen Miljöpartiets ena språkrör Isabella Lövin, Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Liberalernas Jan Björklund och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor publicerats på SVT Play.

Återstår att få göra sitt "Tal till nationen" gör Socialdemokraternas Stefan Löfven, Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Några som inte fått chansen att synas i programmet är Feministiskt initiativ  – vilket har fått partiet att reagera.

Imorgon, tisdag, samma dag som Jimmie Åkessons ”Tal till nationen" kommer ut, släpper de därför sina två egna inspelningar av de båda partiledarna Gita Nabavi och Gudrun Schymans tal i samma format på egen hand.

Samtidigt kritiserar partiet SVT:s beslut att endast lyfta fram riksdagspartierna.

– SVT har ett oberoende och opartiskt informationsuppdrag och är en oerhört viktig aktör i i valrörelsen. Vi vet att många väljare säger att just SVT är deras viktigaste informationskälla inför valet, säger Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Just därför kan en ju fråga sig varför SVT väljer att guida medborgarna med en kompass som endast visar de partier som redan har makt, inflytande och pengar. Den politiska kartan och demokratiska processen är ju mycket större än så. Om inte SVT låter oss tala till medborgarna, så gör vi som vi alltid har gjort – vi gör det själva.

SVT: "Svår gränsdragningsproblematik"

Karin Hübinette, SVT:s projektledare för valet, påpekar att SVT:s samtliga valprogram omfattas av en och samma princip.  

– Vi har samma, ganska strikta princip för alla våra valprogram, det vill säga de partier som är invalda i Sveriges riksdag är också de vi bjuder in till valprogrammen. Skälet är att de flesta av programmen är ansvarsutkrävande, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– När det gäller "Tal till nationen" är det ett nytt koncept, men ett program som ingår i vår valsatsning. Vi har valt att hålla samma princip där som i övrigt. Om vi ruckade på det skulle även andra partier utanför riksdagen kunna hävda sin rätt att får vara med, vilket skulle kunna bli en svår gränsdragningsproblematik.

Karin Hübinette menar dock att ett partier som exempelvis Feministiskt initiativ inte är osynligt hos SVT.

– Vi rapporterar om dem och andra partier när det nyhetsmässigt är motiverat.

Se en trailer för Fi:s eget "Tal till nationen" nedan:

 

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTFeministiskt Initiativ

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.