Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Fel, fel, fel"

Publicerad: 28 Augusti 2009, 07:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

Jan Scherman, vd för TV4-Gruppen, kommenterar MTG-chefen Manfred Aronssons attack.


Manfred Aronsson går i en artikel på Dagensmedia.se till hårt angrepp på TV4-Gruppen, och menar att hans profetia från 2007, om konsekvenserna av den slopade koncessionsavgiften för den Bonnier-ägda konkurrenten, börjar att slå in.

Enligt den analys som Manfred Aronsson gjorde för två år sedan skulle TV4 – till följd av koncessionsavgiftssänkningen i kombination med andra faktorer – göra en vinst på 1,5 miljarder kronor, pengar som skulle användas till att dammsuga marknaden på attraktivt tv-innehåll.

Jan Scherman tycker tvärtom att verkligheten hamnade långt ifrån den bild som Manfred Aronsson målade upp.

– Rätt ska vara rätt och fel ska vara fel. Och det här är fel, fel, fel. TV4 nådde under den goda konjunktur som rådde under förra året inte ens hälften av den vinst som Manfred Aronsson estimerade (TV4:s rörelseresultat landade 2008 på 761 miljoner kronor, omsättningen var 3,4 miljarder).

– I motsats till Manfred känner jag respekt för konkurrenten MTG, som omsätter 13 miljarder kronor, varav ungefär 8,5 i Norden där vi finns, med en vinst som är precis den som Manfred estimerade för TV4.

Jan Scherman ser också hur MTG använder vinsten till att köpa rättigheter på samma sätt som Manfred Aronsson hävdar att TV4-Gruppen gör.

– Jag såg hur de tog Allsvenskan i hockey och NHL, det är inget att bli sur eller att bli upprörd över. Jag säger bra och starkt jobbat, det är sådant här som ytterst gynnar publiken och annonsörerna. Den som är i bäst form, och som prioriterar på bästa sätt, kommer också att kunna köpa rättigheter. Det här är inte som La Liga i Spanien, med en bra, dominerande Barcelona-klubb.

– Jag tycker att Manfred uppträder som en dålig förlorare, som efter fotbollsmatchen säger att gräset växte åt fel håll, för att travestera Tage Danielssons Sagor för barn över 18 år. Men jag vill inte kliva in i det tv-krig som Manfred bjuder upp till, jag tycker inte att det finns anledning till det.

Jan Scherman tycker att MTG gör "ett bra jobb", men han anser också att TV4-Gruppen har gjort ett bra jobb de senaste åren.

– Jag har en oerhörd respekt för det som TV4 har gjort under alla dessa år – från att vi var på börsen och alla sade att TV4 inte kunde göra en vinst. Då var vi 1000 anställda och hade en tv-kanal, i dag är vi lika många men har 30 kanaler, plus en stor mängd internetsajter. Vi har genomgått ett kompetensskifte och en effektivisering som är imponerande – och nu får vi utdelning från det.

Både MTG:s och Prosiebens tv-chefer har för Dagens Media uttryckt förvåning över TV4-Gruppens tunga investeringar i 2009 års tablå, trots lågkonjunkturen och den minskade efterfrågan hos annonsörerna.

Jan Scherman vänder sig starkt mot bilden av att årets dyrbara programköp görs obetänksamt och till följd av tillskottet från den slopade koncessionsavgiften.

– Om ni visste vilket jobb som lades fram under förra året för att ta fram den plan som vi ser nu. Det var inte enkelt att övertyga vår ägare om att det var rätt att göra den här riskfyllda satsningen, i en situation där lågkonjunkturen var på väg, säger Jan Scherman.

– Nu är det fyra månader kvar av det här året, månader som är avgörande för varje broadcasters resultat. Det får väl visa sig när bokslutet kommer om det här var en bra strategi, eller en våghalsig och dumdristig. Men vi har dem som säger att SVT är den enda man kan lita på i lågkonjunkturen eftersom alla andra rustar ner. Vi sade nej till det, och satte publiken och annonsörerna i första rummet.

Jan Scherman begriper inte varför Manfred Aronsson recenserar TV4-Gruppens strategiska val och kommer med synpunkter på hur Bonnier-bolagets vinst ska disponeras.

– MTG gjorde förra året en affär där de köpte ett bulgariskt tv-bolag för 6 miljarder kronor, men varför skulle jag diskutera den offentligt? Våra ägare har valt den ovanliga modellen att investera sig genom en lågkonjunktur, men det är vi inte ensamma om. Investors vd har uppmanat cheferna i Investors bolag att inte slå av på takten, utan att investera i exempelvis marknadsföring för att vinna marknadsandelar, men jag ser inte att han blir recenserad av sina konkurrenter på samma sätt som Manfred recenserar oss.

Jan Scherman betonar att han inte är upprörd över Manfred Aronssons utspel.

– Jag känner inte för något tv-krig, jag tycker tvärtom att det finns ett stort underhållningsvärde i det han säger. Sedan kan jag konstatera att det nog är bra att han inte är MTG:s högst ansvarige räknenisse.

Det här är inte första gången som Manfred Aronsson angriper dig och TV4 offentligt, varför är det så?

– Jag har ingen aning om det, kanske för att jag en gång blev citerad när jag kallade honom för Grin-Olle. Jag gillar Manfred och har stor respekt för det han gör och det han har åstadkommit, och det skulle vara mig främmande att kritisera de strategier som konkurrenterna väljer, även om vi slåss om publikens och annonsörernas gunst.

Om MTG TV:s mål att gå om TV4-Gruppen i målgruppen 15-49 år, säger Jan Scherman:

– Det här är tredje gången de säger att de ska köra om oss om fem år. Det tillhör deras strategi. Först var det HC Ejemyr som sade det, sedan var det Hans-Holger Albrecht, och nu är det Manfred som säger det.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.