Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

”Får Sverige OS stiger tv-värdet”

Publicerad: 24 juni 2019, 10:39

OS till Stockholm Åre? Klockan 18 i kväll vet vi.

I kväll avgörs det. Vinter-OS 2026 till Sverige eller Italien? Om Sverige får OS kommer värdet för tv-rättigheterna dra i väg här hemma och man ska inte utesluta att SVT är med och hugger, tror rättighetsexperten Manfred Aronsson.


Ämnen i artikeln:

SVTDiscoveryOS

Stockholm Åre eller italienska Cortina?  

Klockan 18 i kväll presenterar Internationella olympiska kommitten, IOK, vilket land som får arrangera vinter-OS 2026.

Manfred Aronsson som var med och köpte OS-rättigheterna till MTG 2011, i dag konslut för Strive, tror att värdet på tv-rättigheterna kommer stiga för svensk del om Sverige tilldelas OS i dag. 

– PR-värdet, tittarsiffrorna på fri-tv-delen och betalningsviljan på betal-tv-delen – allt det stiger om OS arrangeras i Stockholm och Åre. Så är det. Tänkte dig själv att vi har ett vinter-OS här, det är jättestort.

– Normalt sett släppar man rättigheterna för flera OS på samma gång. Men om OS skulle hamna i Sverige skulle det, för svensk del, påverka värdet ja. Sedan beror det på vad priset ligger på i dag och hur man värderar OS som sådant. Om det är rätt värderat i dag eller inte. Sist OS såldes var det ett europeiskt avtal för flera länder som Discovery köpte ihop. När jag var på MTG och köpte rättigheterna 2011 för Sotji 2014 och Rio 2016 så köpte vi specifikt för Sverige. 

Borde SVT vara med och hugga på rättigheterna om Sverige får OS?

– Jag tror att alla svenska tv-bolag är intresserade av OS, rent generellt. I synnerhet om Sverige får det. Vem som har chans på det och om det är rimligt att tro att SVT går för det, det vet jag inte. Men man ska inte ta det för uteslutet – därför att SVT ändå har sålt halva hockey-VM till Nent. De har visat att det är viktigt för dem med vissa typer av event, och OS står nog allra högst upp på SVT:s önskelista. Det är ju the greatest show on earth. 

Tror du Sverige får OS?

– Det låter som att det finns en superbra chans. Den bästa chansen någonsin kanske. Förutom 1912 då (senaste gången Sverige arrangerade OS, reds. anm.). Men det låter som de ligger bra till. De har gjort en bra presentation och erbjudandet ligger i tiden. Jag tycker att mycket talar för Sverige. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTDiscoveryOS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.