Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Far&Son: "Vi är beredda att dö för att göra bra underhållning"

Publicerad: 7 November 2015, 06:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

Frej Larsson och Simon Gärdenfors, Far & Son, berättar om den positiva responsen på Samhällsjudo, de uppmärksammade kupperna och hur de arbetat bort sin respekt för auktoriteter.


Artistduon Frej Larsson och Simon Gärdenfors, mer kända som Far & Son, har under året uppmärksammats för en rad kupper av det originella slaget. Nu senast för att ha byggt en gayklubb på Rysslands president Vladimir Putins tio hektars stora sommarstugetom på Åland för att uppmärksamma situationen för homosexuella i Ryssland. Klubben var en kopia av "The Blue Oyster", en klubb som blev känd genom Polisskolan- filmerna som var populära under nittiotalet.

I veckan sändes tredje avsnittet av duons tv-program "Samhällsjudo" i TV4 Play och TV12, där killarna lyfter samhällsproblem som engagerar dem genom hyss som både provocerar och underhåller. Gayklubben på Putins tidigare obebodda sommartomt visade sig ha spelats in som en del av "Samhällsjudo", en satsning som i media ofta beskrivits som duons sätt att göra upp med samhället.

– Det har kommit som en tsunami av positivt gensvar efter premiären. Jag tror aldrig att jag har fått så bra respons tidigare på någonting jag gjort i hela mitt liv, säger Simon Gärdenfors till Dagens Media.

Både Simon Gärdenfors och Frej Larsson menar samtidigt att de upplevde en viss nervositet inför premiären.

– När vi satte oss ner vid skrivbordet med produktionsbolaget satt Pål Hollender där och sa någonting i stil med "jaha, här kommer ännu ett nytt webb-tv-gäng med ett program som kommer vara uppe i någon vecka och sen bli historia". Det gav lite av en klump i magen. Men samtidigt blev vi motiverade – det var till exempel efter det vi gjorde den här Putin-grejen, säger Frej Larsson.

När det visade sig att kupperna spelats in som en del av tv-programmet väckte även det stor medieuppmärksamhet, även om duon själva menar att den största delen spelades in innan de ens hade något kontrakt på tv-programmet.

– Simon och jag har ju gjort sådan här skit sedan vi var små, innan det fanns några filmkameror i våra liv. Sedan kom kamerorna och vi bara fortsatte. När vi började spela in var det inte ens säkert att det skulle bli ett program av det, vi hade bara som mål att det skulle upp på något sätt, även om det bara innebar att lägga upp det på Youtube, säger Frej Larsson.

Men att det förekom ett visst hemlighetsmakeri när det var klart att det skulle bli tv av det hela, sticker dem inte under stol med.

– Man kan kalla det en tv-graviditet, med hela den här grejen att man väntar med att berätta med att man är gravid för att slippa obehaget om det blir missfall. Vi tyckte det var lite roligt att hålla på det tills vi såg att allt var bra, tio fingrar och tår och allt sådant, säger Frej Larsson.

Idén till Samhällsjudo föddes på en flygplats när killarna skulle iväg på semester tillsammans, ämnet judo kom upp och samtalet handlade om hur sporten beskrivs.

– Jag gick själv på judo när jag var liten och lärde mig det här om att poängen i sporten är att använda motståndarens styrka mot motståndaren. Det du fick höra var att det inte spelar någon roll hur stor och stark du är, det är ändå motståndarens styrka det handlar om. När vi applicerade judo-termen på samhället blev det lite pretto och vi skrattade åt hur ordet samhällsjudo lät. Samtidigt tänkte vi att hela grejen med att använda sig av motståndarens styrka säkert inte kommer funka på samhället, men att det skulle vara jävligt kul att försöka, säger Simon Gärdenfors.

Men nu menar duon att de genom Samhällsjudo på sätt och vis har överbevisat sig själva.

– Det blir ju lite åt judo-hållet när man får en polis att göra bort sig inför en dold kamera, då ställs ju deras makt mot dem själva. Så vi är inte helt ute och cyklar. Dessutom har det ju väckts en hel del diskussion kring grejer som vi gjort, till exempel det här med lägenhetsvisningen. Vi hade ingen aning om att det skulle bli en sådan politiskt debatt av det, säger Simon Gärdenfors.

Det var i somras som Frej Larsson och Simon Gärdenfors tillsammans med rapparen Joy M'Batha gick på lägenhetsvisning på Östermalm i Stockholm och gjorde sig rätt mycket mer hemma än vad som är brukligt.

"De dricker öl och lagar mat. Mäklaren helt förstörd", skrev yttre befäl på Södermalm på Twitter.

Gänget hade varit sugna på en hemmakväll och börjat lagat omelett i köket, druckit folköl, ätit chips och pizza och spelat TP i vardagsrummet. Kuppen blev senare ett inslag i Samhällsjudo och ett sätt för duon att lyfta sitt missnöje med bostadspolitiken.

Vart får ni era idéer ifrån?

– Jag tror att alla har den här typen av idéer. Den här grejen med lägenhetsvisningen, diskussionen om att göra någonting sådant har säkert gått i andra gäng. Skillnaden är bara att folk inte riktigt pallar att gå utanför sin gråa, trygga vardag och faktiskt genomföra det, säger Frej Larsson.

Frej Larsson menar vidare att mycket handlar om konfrontationen med någonting som man upplever som en auktoritet.

– Man måste jobba bort sin respekt för myndigeter och auktoriteter om man ska lyckas genomföra sådana här grejer. Första gången man blir gripen av polis är det jobbigt, men när det händer tre, fyra gånger under en och samma inspelning vänjer man sig. Till slut tänker man: vad är det värsta som kan hända?

Det jobbiga menar de istället är den press som kan infinna sig under kupperna att det inte ska gå vägen.

– En av de strävaste grejerna vi gjort var när vi kedjade fast David Hellenius i direktsändning. Då kände vi att det var ganska mycket som kunde gå fel och misslyckas. Men det var bara att bita ihop och köra, säger Simon Gärdenfors.

Hur kommer det sig att just ni förmår att genomföra den här typen av kupper?

– Det handlar i grund och botten om att vi har den typen av personligheter, det där därför vi har blivit kompisar från början. Vi är inte rädda för att offra jävligt mycket på konstens och humorns altare. Vi tycker att det är det viktigaste i livet att göra bra underhållning och är bredda att dö för det, utan tvekan, säger Frej Larsson.

I samband med premiären för "Samhällsjudo" släppte duon den nya ep:n "Nya friska tag" under Far & Son och nu väntar en turné tillsammans med Joy M'Batha.

– Vi snackade rätt nyligen om att vi har en arbetskapacitet utöver det normala. Samtidigt tror vi att många människor känner efter för mycket, vi tänker skit samma. Kör på tills du dör av stress, säger Simon Gärdenfors.

Båda två menar dessutom att de har en tillvaro där det ibland är svårt att hålla isär vad som är jobb och vad som är ledighet.

– Om det är jobb att sitta på en paradisstrand och rimma med sin polare, då är jag gärna arbetsnarkoman, säger Frej Larsson.

"Samhällsjudo" sänds i TV4 Play och TV12.

 

Frej Larssons och Simon Gärdenfors lördagslista från ep:n "Nya friska tag"

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:113731684:playlist:1d954OIK0IBdoU2VnOt2xk" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.