Rörligt
Facket om sparpaketet för TV4
Publicerad: 20 april 2017, 14:51
Uppdaterad: 20 april 2017, 14:57
TV4-huset. Foto: Janne Naess
Ann Johansson, ordförande för journalistklubben på Nyhetsbolaget, beklagar att en del av medlemmarna kommer att förlora jobbet som föjld av sparpaketet som idag presenterats för TV4. Samtidigt ser facket positiva aspekter av omställningen.
Imorse presenterade Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist nyheten av det kommer att genomföras ett sparpaket på TV4, med målet att spara in 400 miljoner kronor på årsbasis. Det innebär bland annat att 90 tjänster kommer försvinna, samt att Nyhetsbolaget avvecklas.
– När det gäller Journalistförundets avtalsområde för Nyhetsbolaget och Bonnier Broadcasting, ser vi att vissa nedskärningar kommer göras bland våra medlemmar, vilket självklart är trist och beklagligt. Det är våra medlemmar och våra kamrater som förlorar jobbet, säger Ann Johansson, ordförande för journalistklubben på Nyhetsbolaget, till Dagens Media.
Framför allt vet man att sex tjänster kommer att försvinna från riksreporterorganisationen, som idag består av 24 reportrar.
– Det är alltså en ganska stor del, och handlar om personer som jobbar ensamma eller två personer på sin ort. Därmed blir såklart den lokala närvaron i riksnyheterna något mindre. Vi har fortfarande kvar riksreportrar från Luleå till Malmö, men de blir färre och färre.
Den största delen i sparpaketet som berör medlemmarna ser Ann Johansson är beslutet att lägga ned Nyhetsbolaget och flytta över personalen till Bonnier Broadcasting.
– Där har man gjort analysen att vi just nu har en för chefstung beställarorganisation, vilket vi i facket är tacksamma över. Det är inte så ofta man kommer fram till att man har för många chefer, men här har man alltså sett att man kan spara in pengar och skapa kortare beslutsvägar. För många av våra medlemmar innebär sammanslagningen att man hamnar närmare den delen som faktiskt ska sända de program man jobbar med, vilket vi ställer oss positivt till.
Ann Johansson tror att det framför allt blir frågan om det lokala avtalet som kommer att bli en stötesten framöver.
– Vi slogs hårt för att få behålla vårt lokala avtal när vi blev Nyhetsbolaget. Stridsviljan var hög och många medlemmar var otroligt irriterade över att man ville gå loss på våra inkomster och möjligheter till återhämtning. Nu i samband med sparpaketet har man sagt att man vill se över avtalet, men ännu ingenting om vad man vill göra, säger hon och fortsätter:
– Vi har ju ett centralt avtal i botten, men det fungerar inte speciellt bra för oss och vår verksamhet. Har man någon gång jobbat på exempelvis Nyhetsmorgon så vet man att de anställda jobbar stenhårt för att tillsammans få verksamheten att rulla. Det finns en vilja att ställa upp på obekväma arbetstider, som mitt i natten till exempel, för att man vet att man får bra återhämtning och en bra peng i form av OB-tillägg. Från fackets sida tror vi att det är oersättligt, och oerhört viktigt att inte börja rucka på i tider som dessa.
Än så länge har man inte kommit till ett förhandlingläge, men Ann Johansson säger att facket har förklarat för arbetsgivaren att en förändring av det lokala avtalet inte kommer att tas emot väl av medlemmarna.
Men hon säger även att de flesta av medlemmarna förstår att det finns positiva aspekter av sparpaketet.
– De flesta förstår att det inte främst är journalisttjänsterna som kommer dras ned. Den stora delen av de 90 tjänsterna som ska bort ligger främst inom Unionens avtalsområde på de olika bolagen. För oss kan omställningen istället innebära kortare beslutsvägar och möjligheten att utnyttja kraften i organisationen bättre. Vår förhoppning är att dock man inte väljer att rucka på de villkor vi trivs med.