söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Facket om Casten Almqvists lön: "Det ser illa ut"

Publicerad: 30 november 2015, 07:59

TV4:s vd fick lönen höjd med 60 procent – samma år som lokal-tv:n skrotades.

Ämnen i artikeln:

Casten Almqvist

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


2014 var året då TV4 beslutade sig för att lägga ner sina lokala nyhetssändningar, vilket ledde till att ett stort antal journalister fick gå. Enligt många blev den journalistiska bevakningen av många orter fattigare.

Samma år fick TV4-gruppens vd Casten Almqvist en inkomst på 7,1 miljoner kronor, vilket är en ökning med 61 procent från året innan då han tjänade 4,4 miljoner kronor. Det kunde Dagens Media berätta i slutet av förra veckan. Siffran speglar fastställd förvärvsinkomst 2014.

Dagens Media har försökt nå Casten Almqvist som hänvisar till TV4:s presskontakt Magnus Törnblom. Han pekar på att Casten Almqvist utöver vd-rollen för TV4 också har rollen som chef för affärsområdet "Broadcasting" inom Bonnier, vilket gör att Casten Almqvist har en tredelad ersättningsmodell.

Den rörliga ersättningen kan som mest uppgå till cirka 60 procent av den fasta ersättningen, och under 2014 innebar det cirka 4,3 miljoner i fast lön och cirka 2,8 miljoner i rörlig ersättning.

– Det här har ingenting att göra med att vi lade ned lokal-tv-produktionen. När man som Casten har en lön som är delvis fast och delvis rörlig bestäms den rörliga delen från året innan – alltså 2013, innan vi ens hade planer på att lägga ned lokal-tv:n, säger Magnus Törnblom.

Casten Almqvist är även styrelseordförande i C More, Nyhetsbolaget och finska MTV Media.

I TV4:s och Bonnier Broadcastings offentligt redovisade siffror syns inte någon uppenbar förklaring till Casten Almqvist lönelyft.

Rörelseresultatet för TV4 AB landade 2014 på 631 miljoner kronor, vilket är en klar försämring jämfört med 2013. Motsvarande siffra var då 913 miljoner kronor. Rörelseresultatet för affärsområdet Bonnier Broadcasting minskade från 770 miljoner kronor 2013 till 589 miljoner kronor 2014.

Omsättningen för både TV4 AB och Bonnier Broadcasting ökade marginellt under 2014.

Ann Johansson, fackklubbsordförande på TV4 och Nyhetsbolaget, köper inte resonemanget kring Casten Almqvists lön.

– Det där är bortförklaringar, så låter det alltid. Man ska kunna stå upp för att man ökar sin lön under samma år som man lägger ned en del av sin verksamhet. Casten bör förklara det här för både de på Nyhetsbolaget och TV4, säger hon till Dagens Media.

Hur reagerade ni på löneökningen?

– Det var inget som vi känt till innan vi såg er lista. Det enda vi kan säga är att det ser illa ut med tanke på att man ansåg sig tvungen att lägga ned hela lokal-tv-produktionen med motiveringen att använda pengarna till andra satsningar. Man kan väl även tänka sig att de som blivit av med sina arbeten ute i landet inte tycker att det är så schysst.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev