Rörligt
Facket: "Det känns bra – men läskigt"
Publicerad: 16 september 2014, 06:01
Journalistklubben på SVT välkomnar valet av ny vd – men vill ha besked om de konflikter som varit på UNT.
När Dagens Media når Petteri Karttunen, ordförande för SJF-klubben på SVT, har MBL-förhandlingen om Hanna Stjärnes utnämning till vd precis avslutats.
– Förhandlingen avslutades i enighet, och alla facken välkomnar henne, säger Petteri Karttunen.
Vad är er bild av Hanna Stjärne?
– Spontant är min bild att hon är en stark företrädare för public service och god journalistik. Vi behöver en ledare som vill värna om och utveckla public service, och det säger hon sig vara villig att göra. Det låter otroligt bra.
Finns det några frågetecken?
– Det som jag behöver prata med henne om är de konflikter som har funnits på UNT. Vi måste diskutera hur hon har hanterat detta, och jag har bjudit in henne till samtal om detta. Vi vill inte ha onödiga konflikter på SVT.
Under Hanna Stjärnes tid som publisher på UNT har flera rättsprocesser inletts mot tidningen. Bland annat har Journalistförbundet stämt bolaget efter att sex anställda fått arbeta övertid utan den ersättning som facket anser att dem hade rätt till.
Petteri Karttunen passar även på att berömma Eva Hamilton, som lett SVT sedan 2006.
– Vi har haft en väldigt bra vd i Eva Hamilton. Hanna Stjärne är en person som har en annan personligthet och ledarstil. Hennes public service-erfarenhet och publicistiska erfarenhet känns mycket bra, men det känns även lite läskigt.
Här är fackets önskelista till SVT:s nya vd:
• Lyssna på de anställda. Hanna Stjärne kan inte SVT och måste lyssna på den erfarenhet och kompetens som finns.
• Kom ihåg att SVT är ett bildmedium, och att det är där bolagets särart finns. Tänk inte bara webben.
• Värna den goda journalistiken. Det finns en oro för att SVT:s resurser inte ska räcka till i omgörningen av den regionala nyhetsverksamheten.
• Slåss för och stå upp för public service.
• Skapa trygga jornalister. 25-30 procent av SVT:s personalkonstnader går till "otrygga jobb". Inse att journalister behöver trygghet och att SVT:s verksamhet går att planera långsiktigt, till skillnad från den hårt prövade tidningsbransch som Hanna Stjärne nu lämnar.
LÄS ÄVEN: