Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Expressens reporter Niklas Svensson om nyvalet: "Det är ett jäkla race som väntar"

Publicerad: 13 december 2014, 08:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Expressens politiske reporter Niklas Svensson om det historiska nyvalet, behovet av nya grepp inför en valtrött publik samt helgens glöggmingel hos exfrun.


Ämnen i artikeln:

ExpressennyvalNiklas Svensson

Det har varit ett par adrenalinstinna veckor för den politiska journalistiken, milt uttryckt. Det är Expressens reporter Niklas Svensson den första att skriva under på.

Men valtrött? Absolut inte.

– Jag kan säga så här; Jag ser väldigt mycket fram emot fem dagar med familjen i New York i januari. Men det som händer i politiken nu är samtidigt historisk, säger han och fortsätter:

– Det är till stor del otrampad mark för både politiker och journalister. Det gör det hela otroligt spännande. Hur går en valrörelse till i snöstorm till exempel? Flera partier har tomt i valkassorna, hur tacklar man det? Det är frågor vi snart kommer att få svar på.

Samtidigt anser han inte att de nyvalet toppar vad gäller adrenalinpåslag under karriären. Det finns mer tragiska händelser han trots allt rankar högre.

– Jag har jobbat på många avdelningar inom Expressen. Jag var i tjänst när Anna Lindh blev mördad och när skjutningarna i Malexander inträffade. Sett i ljuset av det är detta så klart en annan slags dramatik, säger Niklas Svensson.

På grund av att bevakningen kring nyvalet fortsätter att snurra i detta nu har Expressen inte hunnit lägga upp någon klar valstrategi än. Det finns dock flera saker att bygga vidare på från hösten menar Niklas Svensson, och lyfter den omtalade partiledardebatten som ett exempel.

Samtidigt blir detta det tredje valet på kort tid och för att väcka liv i valtrötta väljare krävs därför ett nytänk från både journalister och politiker anser han.

– Jag tror att politikerna kommer att nappa på lite annorlunda idéer från oss nu i och med de speciella omständigheterna. Väljarna behöver bli överraskade. Mona sahlin slog fast just det i en intervju med oss igår, det går inte att komma med samma plakat och budskap som förra gången. Det håller jag med om.

Vad gäller julledighet blir det i alla fall några dagars frånvaro från redaktionen. Och enligt signalerna från politikerna ser det ut som de tänker göra samma sak.

– Det verkar bli någon slags borgfred några dagar runt jul och nyår. Det låter rimligt. Det är ett jäkla race som väntar och som antagligen kommer att kickstartas med Folk & Försvars kongress i Sälen.

Helgplaner har han också - där både familjeförpliktelser, finmiddag och glögg ingår .

– Hela familjen ska hem till några goda vänner i Vasastan och käka middag. Det blir även högt tempo i form av gymnastiktävlingar och annat för barnen, säger Niklas Svensson och tillägger:

– Just det! Jag ska på glöggmingel hos min exfru också. Men det är odramatiskt haha. Vi har en bra relation.

Lyssna på Niklas Svenssons helg-Spotifylista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:5pMMqGCNpZB6FpG7YdsSW6" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev