måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Expressen blir linjär-tv

Publicerad: 8 september 2017, 06:26
Uppdaterad: 8 september 2017, 12:12

Bild 1/2  

Com Hem börjar sända Expressen TV. För Dagens Media berättar Bella Levy mer om varför man satsar på linjär-tv.

Ämnen i artikeln:

Expressen TVCom hem

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Expressen TV börjar distribueras via Com Hem. Under hela september frivisar Com Hem nyhetskanalen för alla betal-tv-kunder, och därefter ska den ingå i det så kallade Guld-paketet.

Expressen TV får kanalplats 43.

”Tv-marknaden är ju i stark förändring. Facebook, Instagram, Youtube och Twitter driver på denna utveckling med allt mer ”video” – samtidigt som de traditionella, linjära kanalerna producerar mer innehåll för sina Play-tjänster. Till detta kommer nya aktörer, som kvällstidnings-tv och det som lokaltidningarna gör inom rörlig bild, och allt det som är användargenererat. Så det är naturligt att Expressen TV och andra utmanare söker nya möjligheter att nå sin publik, och lika givet att branschjättar som Com Hem vill erbjuda den enda svenska nyhetskanalen som sänder dygnet runt alla dagar”, skriver Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, i sin blogg.

För nästan exakt fyra år sedan släcktes Bonnier-kollegan TV4:s nyhetskanal i linjär-tv – TV4 News. Anledningen till att kanalen fick lägga ner var bland annat på grund av den dyra distributionen. I samband med starten av kanalen flyttades samtliga TV4:s journalister över till det nystartade produktionsbolaget Nyhetsbolaget, ett bolag som kantades av kontroverser då ledningen ville försämra villkoren för de anställda.

Nyhetsbolaget avvecklades så sent som i år i ett sparpaket som bland annat innebar att 90 tjänster försvann. 

Hur avtalet mellan Com Hem och Expressen TV ser ut vill varken Expressens tv-chef Bella Levy eller Com Hems presschef Fredrik Hallstan svara på. Båda säger att man inte kommenterar den typen av uppgifter.

På frågan om varför Expressen satsar linjärt när trenden går mot online-tv svarar Bella Levy att man tror på att satsa på flera plattformar.

– Vi tror på att erbjuda både en linjär nyhetskanal och samtidigt ha en tydlig digital strategi om kortare klipp och stark och stor närvaro i sociala medier. Här drar Expressen TV förstås nytta av att Expressen är största publisher i Skandinavien på Facebook, och tanken är förstås att också Di TV ska kunna dra nytta av den här positionen, skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

Hur stor potentiell räckvidd ser ni?

– Jag vill inte spekulera om detta, och det här är förstås heller inget som ska utvärderas i dag när vi börjar sända via Com Hem. Vi gör en långsiktig satsning, Facebook och Cisco har aviserat att 80 procent eller så av internet ska utgöras av video och som nyhetsmedia är det därför viktigt att etablera sig inom tv.

Hur har annonsförsäljningen gått så här långt?

– 2017 blir, förstås, det bästa året hittills och vi kommer att överleverera mot budget och har därför höjt intäktsprognosen. Just nu sitter vi i en rad utvecklingsprojekt ihop med Expressens annons- och utvecklingsavdelningar och räknar tillsammans med analysavdelningen på vårt framtida tittande. Det ser väldigt lovande ut, och jag gissar att det är därför som Com Hem är intresserat av att sprida vår nyhetskanal?

Om ni betalar Com Hem, hur planerar ni att räkna hem den affären för att inte hamna där TV4 News hamnade?

– Jag kan inte kommentera TV4 News, jag vet inget om den affären, jag kan bara konstatera att TV4 har en bra nyhetsbevakning idag. Expressen TV, och snart Di TV, bidrar med något annat och vi har också en flerplattformsstrategi som ju bygger på en rad olika distributionskanaler. Samarbetet med Com Hem innebär inte att vi ökar våra resurser, det handlar om att få ut vår befintliga produktion på fler ställen.

Lotta Folcker, tv-chef på Aftonbladet, säger att man inte har planer på några större linjär-tv-satsningar. Tv-satsningarna är fokuserade på online-tv men vissa av sändningarna sker även linjärt, sedan ungefär ett år tillbaka sänds Aftonbladet Morgon i TV3. På frågan om Aftonbladet TV nu lägger in en högre växel på grund av att Expressen får egen kanal svarar hon:

– Vi har alltid en hög växel.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev