Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Exponeringen är bra för varumärket"

Publicerad: 10 Maj 2011, 14:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:11

TV4:s Nyhetsmorgon ser ingen anledning att börja ersätta till sina experttyckare efter Jan Gradvalls upprop. ”Gästerna kommer för att de vill”, säger Nyhetsmorgons chef Mia Lindqvist.


Nyhetsmorgon ersätter sina återkommande panelmedlemmar, men betalar i stort sett aldrig engångsgäster.

– Vi betalar aldrig gäster av samma anledning som frilansjournalister förmodligen inte betalar sina intervjuobjekt. Gästerna är inbjudna att vara med i programmet och de kommer för att de vill, för att de har något att berätta för en stor publik och för att de anser att Nyhetsmorgon är ett bra program för att sprida sitt budskap, säger Mia Lindqvist till dagensmedia.se.

– Många inser dessutom att det kan vara bra för deras varumärke att exponeras i ett så stort program som Nyhetsmorgon, fortsätter hon.

Principen gäller även personer som bjuds in för att analysera nyhetshändelser utifrån sin egen expertis, vilket Jan Gradvall vänder sig emot.

Han har bland annat fått blivit ombedd att analysera Max Martins listframgångar i USA-utan ersättning.

– Gästerna besitter vanligtvis redan expertiskunskaperna, det är inget vi ber dem skaffa för vår skull, säger Mia Lindqvist.

Jan Gradvall uppmanar alla frilansjournalister att börjar kräva betalt. Finns det anledning för Nyhetsmorgon att se över rutinerna för ersättning?

– Nej. Om Jan Gradvall vill göra ett frilansreportage för oss så får han naturligtvis betalt för det, men om han kommer in som gäst ersätter vi honom bara för resor till och från TV4, frukost på morgonen och eventuell övernattning.

Om fler experttyckare börjar kräva ersättning för sitt deltagande – vad innebär det för Nyhetsmorgon?

– Det innebär att vi skulle behöva tacka nej till många gäster. Vi har ingen budget för att betala och vi skulle i så fall behöva använda oss mer av de experter som redan finns i TV4-huset.

Nyhetsmorgon gör enligt Mia Lindqvist i stort sett aldrig undantag från grundprincipen att inte betala.

– Det är extremt sällsynt, men kan i så fall hända vid förlorad arbetsinkomst eller liknande.

Efter Jan Gradvalls upprop har Eva Landahl, aktuellt- och samhällschef på SVT sagt till Journalisten.se att frilansar kan få betalt för att medverka i programmen.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.