Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Exklusivt: Discovery berättar allt om tv-kriget med Telenor

Publicerad: 29 januari 2016, 13:27
Uppdaterad: 29 januari 2016, 13:59

Discovery anklagar Telenor för att förvilla kring tv-konflikten. För Dagens Media väljer Discovery Networks nu att berätta allt – för att bemöta Telenors uppgifter.


Ämnen i artikeln:

Kanal 5Telenor

– De har valt att slunga ur sig en räcka felaktiga påståenden, det får inte stå oemotsagt, säger Dan Panas. 

Tv-konflikten som rasar mellan distributören Telenor och Discovery Networks kan innebära att Discoverys kanaler slocknar i rutan natten mot söndag.

I Norge handlar det om 900 000 kunder – och i Sverige är siffran 800 000 kunder.

I Sverige berörs Telenorägda Bredbandsbolaget och Canal Digital. Bredbandsbolaget gick i går ut med ett pressmeddelande där man hävdade att ”Discovery Networks förbereder nedsläckning av TV-kanaler”.

Orsaken till konflikten är enligt Telenor att ”Bredbandsbolaget och Canal Digital inte accepterat Discovery Networks krav som innebär att bolagens tv-kunder skulle drabbas av stora prishöjningar och tvingas betala för fler kanaler som de inte väljer själva”.

Exklusivt för Dagens Media väljer nu Dan Panas, presschef för Discovery Networks Sweden att göra något mycket ovanligt. Han avslöjar detaljerna i de affärsmässiga uppgörelser som ligger till grund för storbråket.

– Vi ser att Telenorägda Canal Digital och Bredbandsbolaget under det senaste dygnet har valt att slunga ur sig en räcka felaktiga påståenden om att vi ställer orimliga krav och att vi skulle ha en möjlighet att stänga ned kanaler. Dessa påståenden kan inte få stå oemotsagda, säger Dan Panas.

Den prishöjning som Discovery Networks nu försöker genomdriva gentemot Telenor kommer enligt Dan Panas efter en lång period av ett helt oförändrat prisläge.

Den peng som Bredbandsbolaget och Canal Digital betalar till Discovery Networks har inte höjts sedan 2007, uppger han.

– Under de senaste nära tio åren har den ersättning som Canal Digital och Bredbandsbolaget betalar till oss för att de ska kunna sälja våra kanaler och program till sina hushåll legat helt stilla. Samtidigt har exempelvis Canal Digital drivit upp priset på sitt familjepaket med över 60 procent mot sina kunder, säger Dan Panas till Dagens Media.

Under motsvarande period har Kanal 5:s ägare gått från att ha en kanal till att erbjuda tolv tv-kanaler. Utbudet har ökats markant – men inte priset.

– Vi har vuxit, och vi har under den här perioden investerat miljarder kronor i populära program och stora sporträttigheter. Samtidigt har Telenors ersättning till oss legat stilla. Allt vi önskar är en rättvis värdering och att Telenor betalar för att få sälja vårt innehåll på samma nivå som övriga distributörer, säger Dan Panas.

Canal Digital uppger för sina kunder att Discovery har motsatt sig en förlängning av det nuvarande avtalet.

”Vi vill att ni ska veta att vi har bett om att förlänga avtalet för att undvika att ni kunder drabbas – vilket Discovery inte har gått med på. Det är ingen tvekan om att de ser till egna intressen och inte till er kunder och tv-tittares bästa”, skriver Canal Digital på sin Facebooksida.

Det är falskt, menar Dan Panas – som avslöjar att det ursprungliga avtalet gick ut redan den 31 december 2015.

– Vad Canal Digital väljer att inte berätta är att vi just nu är inne på en överenskommen månadslång förlängning. Vi finns hos alla operatörer i dag och vi ser ingen anledning till att vi inte skulle vara tillgängliga för Bredbandsbolagets eller Canal Digitals hushåll efter midnatt den 31 januari. Vår dörr till förhandlingarna står öppen, säger han.

Dan Panas vägrar, med hänvisning till affärsekretess, att kommentera hur många procent som Discovery Networks vill höja avgiften med.

Aron Samuelsson, presschef på Telenoräga Bredbandsbolaget, dementerar uppgifterna om att deras avgift till Discovery Networks legat still sedan 2007.

– Det stämmer inte, säger han.

Kan du berätta hur det ligger till?

– Det finns en avtalssekrretess kring hur våra avtal ser ut. Om vi avslöjar det riskerar vi att bli stämda av Discovery, oavsett vad de har sagt.

Hur ser ni på att Discovery går ut med såna uppgifter?

– Det får stå för dem.

Aron Samuelsson vill inte heller uppge hur stor prishöjning som Discovery Networks försöker genomdriva.

– Men kraven som Discovery har kommit med är helt oproportionerliga om man jämför med andra liknande rättighetsinnehavare.

Förhandlingarna mellan parterna pågår fortfarande.

– Vi är inte kategoriska, vi vill förhandla. Men vi ser inte att de har rört sig åt ett håll som ens liknar något som får rimliga konsekvenser för våra kunder, säger Aron Samuelsson.

Den förlängning av det ursprungliga avtalet som gäller till den 31 janari kom till på initiativ av Discovery Networks.

– Anledningen till att vi nu ber om en förlängning är att vi inte vill att kanalerna ska stängas ned mot kunderna, säger Aron Samuelsson.

Han försvarar också formuleringen i pressmeddelandet där Bredbandsbolaget påstår att ”Discovery Networks förbereder nedsläckning av TV-kanaler.

– De kommer att neka oss att sända deras kanaler. Om det är vi som faktiskt trycker på knappen tror jag inte är relevant för folk.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kanal 5Telenor

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev